- Comisia Europeană dă în judecată Ungaria în două procese legate de standardele democratice din această țară.
- Primul proces se referă la o lege pe care Ungaria a adoptat-o anul trecut și care interzice utilizarea în școli a materialelor considerate ca promovând homosexualitatea și schimbarea de sex.
- De asemenea, Guvernul de la Budapesta nu a reînnoit licența de distribuție a unui post de televiziune critic față de stat.
Comisia Europeană a decis vineri să dea în judecată Ungaria din cauza unei legi anti-LGBT și a refuzului acesteia de a reînnoi licența Klubradio, un post de televiziune critic la adresa guvernului, în cea mai recentă confruntare de valori care riscă să afecteze coeziunea Uniunii Europene.
Cele două procese se adaugă la o listă lungă de confruntări din ce în ce mai dure între premierul naționalist al Ungariei, Viktor Orban, și nucleul liberal al UE în ceea ce privește drepturile omului și standardele democratice.
„Comisia Europeană a decis astăzi să trimită Ungaria în fața Curții de Justiție a UE din cauza unei legi ungare care discriminează persoanele pe baza orientării lor sexuale și a identității de gen”, a declarat executivul comunitar.
De asemenea, a trimis o a doua acțiune în justiție la instanța din Luxemburg pentru că Budapesta a respins cererea de acordare a undelor radio ale Klubradio. „Abordăm atacurile la adresa presei independente prin toate instrumentele pe care le avem”, a declarat comisarul european pentru valori și transparență, Vera Jourova. Klubradio, ai cărei invitați critică adesea politicile guvernamentale și care acum emite doar online, a fost forțată să își înceteze emisia în urmă cu mai bine de un an.
Guvernul din Ungaria neagă existența oricăror probleme cu drepturile și libertățile din țară
Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat la acea vreme că nu există nicio problemă cu libertatea presei în Ungaria și că nu este adevărat că guvernul a închis postul.
Celălalt caz se referă la o lege pe care Ungaria a adoptat-o anul trecut și care interzice utilizarea în școli a materialelor considerate ca promovând homosexualitatea și schimbarea de sex.
Prezentată ca protejând copiii de către guvernul Orban, care se prezintă ca un apărător al valorilor tradiționale ale familiei catolice, această lege a fost criticată de grupurile pentru drepturile omului și de organismele internaționale de supraveghere ca fiind discriminatorie față de persoanele LGBT și a fost catalogată drept o „rușine” de către președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Executivul UE a reținut ajutoare de miliarde de euro pentru Ungaria din cauza unor dispute legate de drepturile homosexualilor, precum și de independența presei și a instanțelor sale. În mod separat, vineri, executivul UE cu sediul la Bruxelles a demarat o acțiune în justiție împotriva Ungariei pentru prețurile discriminatorii la carburanți aplicate vehiculelor cu numere de înmatriculare străine.