• România are aproximativ 3.000 de rezervişti voluntari.
  • Din rândul armatei ies anual aproximativ 5.000 – 6.000 de militari, prin demisie sau pensie.
  • Gen. Gheorghiță Vlad: „Rezerviştii României sunt prea bătrâni pentru a lupta pe front”.

Rezerviștii români se antrenează, zilele acestea, la exercițiul Mobex Prahova și Dâmbovița. Se testează eficiența procedurilor de chemare la arme a rezervei militare, folosirea armelor din dotare și coeziunea dintre rezerviști și militarii în activitate.

Este un exercițiu care se desfășoară periodic și activități similare în cele două județe s-au mai desfășurat în 2011 în Dâmbovița, respectiv 2009 în Prahova.

Câți rezerviști are România?

Există două tipuri de rezerve. Rezerva operațională, care cuprinde rezerviștii și planurile de mobilizare ale instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării, este formată din rezerviști voluntari, care funcționează pe bază de contract și rezerviștii care au îndeplinit serviciul militar activ în ultimii 5 ani.

Recomandări

TRUMP NU SE LASĂ
TRĂDAȚI ÎN DRAGOSTE
AȘTEAPTĂ MULT ȘI BINE
COREEA LANSEAZĂ RACHETE
CINE ARE GRIJĂ DE TINE
GOOD BOY!

Pe lângă asta mai avem rezerva generală, care cuprinde cetățeni incorporabili și rezerviștii care nu fac parte din rezerva operațională și pot fi încorporați, concentrați, mobilizați pentru instrucții și completarea forțelor destinate apărării pe timpul stării de asediu, al mobilizării și al stării de război.

În total, România are acum în jur de 60.000 de militari activi și aproximativ 40.000 de militari în rezervă. Sunt în jur de 3.000 de rezerviști voluntari, însă din rândul armatei ies anual aproximativ 5.000-6.000 de militari prin demisie sau pensie.

Cum se antrenează rezerviștii?

Din păcate, chiar generalul Gheorghiță Vlad recunoștea în urmă cu ceva timp că rezerviștii români sunt acum prea bătrâni pentru a lupta pe front. Se încearcă diferite forme de înregistrare și de atragere a rezerviștilor voluntari, dar până acum se pare că armata nu a găsit soluția în acest sens.

Revenind la exercițiile Mobex, rezerviștii se echipează cu echipamentul special și se integrează în programul stabilit. Sunt planificate activități de instruire, dar și poligoanele unde rezerviștii desfășoară ședințe de tragere specifice. Sunt unii rezerviști care pun mâna pe arme după o lungă perioadă în care nu au mai făcut-o, mai ales dacă ne gândim și la distanța dintre ultimul exercițiu tip Mobex.

Sunt efectuate și teste psihologice. De obicei, această instrucție durează doar o zi și nu are nicio legătură cu ceea ce se întâmplă în Ucraina în acest moment.

Citește și