• Guvernul britanic a desfășurat un exercițiu de prevenire a unui focar de coronavirus cu patru ani înainte de pandemia de COVID-19
  • Exercițiul, însă, a fost păstrat secret
  • Un virolog britanic susține că exercițiul Alice ar fi putut fi „complet relevant” pentru răspunsul COVID

Exercițiul Alice a avut loc în 2016, implicând oficiali din Serviciul de Sănătate Publică din Anglia (PHE) și Departamentul de Sănătate și Asistență Socială (DHSC). Scopul a fost acela de a preveni focarul de MERS-CoV, care este cauzat de un coronavirus, relatează The Guardian.

A fost unul dintre cele 10 exerciții de planificare pandemică nepublicate în ultimii cinci ani dinainte de COVID-19. PHE refuzase anterior să dezvăluie detalii despre exerciții, invocând necesitatea de a proteja securitatea națională.

Un virolog britanic susține că exercițiul Alice ar fi putut fi „complet relevant” pentru răspunsul COVID. Un alt consilier în domeniul bolilor respiratorii a descris situația ca fiind una „ciudată” din cauză că detaliile exercițiilor nu au fost comunicate comitetelor consultative.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Alte trei exerciții dezvăluite de abia acum se referă la Ebola, patru dintre ele la gripă, două la afecțiunea Lassa, o boală hemoragică virală acută, trei la gripa aviară și unul care a avut în vedere accidentele din cauza radiațiilor.

Peter Openshaw, medic imunolog la Imperial College London și membru al New and Emerging Respiratory Virus Threats Advisory Group, organismul consultativ principal al guvernului britanic, a declarat că rapoartele despre exerciții ar putea fi foarte valoroase. 

Specialistul susține că MERS-CoV, la fel ca boala COVID-19, a fost cauzată de un coronavirus, dar măsura în care exercițiul ar fi putut oferi informații esențiale ar fi depins de mortalitate, de viteza de transmitere, de diagnostic și de rata de infectări asimptomatice.

Dr. David Matthews, virolog la Universitatea Bristol, a declarat că exercițiul „ar fi fost complet relevant” pentru răspunsul COVID-19.

Cum se manifestă MERS-CoV

Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) este o boală respiratorie virală cauzată de un coronavirus (Coronavirusul Sindromului Respirator din Orientul Mijlociu sau MERS-CoV) care a fost identificat pentru prima dată în Arabia Saudită în 2012, potrivit OMS. Acesta manifestă forme mai severe la persoanele cu sistem imunitar slăbit, la persoanele în vârstă și la persoanele cu boli cronice precum diabetul, cancerul și bolile pulmonare cronice.