• Un expert al ONU susține că soldaților ruși care au luptat în Ucraina ar trebui să li se permită să concureze la Jocurile de la Paris 2024 – atât timp cât nu au comis crime de război.
  • Afirmațiile specialistului au stârnit reacții negative printre sportivii ucraineni în cadrul unei conferințe organizate de Comitetul Internațional Olimpic.
  • Nu este clar în ce măsură CIO va urma sfatul expertului la reuniunea comitetului executiv de marți.

Un expert al Organizației Națiunilor Unite care consiliază Comitetul Internațional Olimpic a stârnit reacții negative, susținând că soldaților ruși care au luptat în Ucraina ar trebui să li se permită să concureze la Jocurile de la Paris 2024 – atât timp cât nu au comis crime de război.

Alexandra Xanthaki, raportorul special al ONU pentru drepturile culturale, i-a înfuriat pe sportivii ucraineni în cadrul unei conferințe organizate de CIO, afirmând că doar rușii implicați direct în crime împotriva umanității sau în propagandă pentru război ar trebui să fie excluși de la Jocurile Olimpice, scrie The Guardian. „Nu cred că are sens să excludem toți soldații și militarii ruși” , le-a spus Xanthaki reprezentanților sportivilor din majoritatea celor 206 comitete olimpice naționale. „Este discriminatoriu, pentru că au existat mulți alți sportivi [din alte țări] … în operațiuni militare active și nu au fost niciodată excluși. Cu toate acestea, fiecare atlet trebuie să fie exclus dacă este găsit vinovat de atrocități, de încălcări grave ale drepturilor omului în timp de război, inclusiv crime împotriva umanității și genocid. Și, de asemenea, pot fi excluși dacă sunt găsiți vinovați de propagandă pentru război, dar pe bază individuală.” 

Nu este clar în ce măsură CIO va urma sfatul ei la reuniunea comitetului executiv de marți, care este de așteptat să ofere decizii actualizate pentru sporturi cu privire la modul în care atleții ruși și belaruși se pot califica pentru Paris.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Skeletonistul ucrainean Vladyslav Heraskevych, care a participat la conferință, a declarat: „Comentariile ei păreau destul de nebunești. Și a fost clar din întrebările pe care le-a primit că mulți alții au fost șocați de faptul că ea susținea o modalitate prin care rușii să concureze în ciuda războiului lor ilegal.” 

Ucraineanul Vladyslav Heraskevych ține o pancartă la Jocurile Olimpice de iarnă din 2022 de la Beijing. Foto The Guardian

Guvernul ucrainean și oficialii sportivi doresc ca CIO să interzică tuturor rușilor participarea la Jocurile olimpice din 2024 și susțin că majoritatea medaliaților olimpici din ultimele ediții au fost afiliați cu armata.
Sfatul inițial al CIO către organismele sportive după invazie a fost acela de a exclude sportivii din Rusia și Belarus. În ultimele luni, a căutat o potențială cale de a permite revenirea unora dintre ei, citând opinia lui Xanthaki potrivit căreia excluderea sportivilor doar pe baza pașaportului lor ar încălca drepturile omului.

Citește și: