• Ministerul japonez al Sănătății a anunțat că noua variantă XE, depistată pentru prima dată în Marea Britanie, a fost găsită la o femeie în vârstă de 30 de ani care a sosit pe aeroportul Narita.
  • 1.125 de cazuri de XE au fost depistate până în prezent în Marea Britanie, aproape dublu față de numărul anterior.
  • Subvarianta XE este o recombinare sau amestec a două tulpini omicron anterioare, BA.1 și BA.2.

Experții în sănătate publică au avertizat în legătură cu un posibil focar al subvariantei XE a variantei coronavirusului omicron în Japonia, unde apar semnele unui potențial al șaptelea val COVID-19. Ministerul Sănătății a anunțat luni că a detectat tulpina XE pentru prima dată în Japonia, la o femeie în vârstă de 30 de ani care a sosit din Statele Unite la 26 martie. Aceasta era asimptomatică la sosire.

XE este un amestec a două subvariante omicron anterioare, BA.1 și BA.2. Acesta a fost identificat pentru prima dată la mijlocul lunii ianuarie în Marea Britanie, unde au fost raportate aproximativ 1.100 de cazuri de infecție până la 5 aprilie, potrivit Institutului Național de Boli Infecțioase din Japonia.

În Marea Britanie, subvarianta reprezintă mai puțin de 1% din totalul cazurilor de COVID-19, potrivit institutului. Cazuri de infecție cu noua subvariantă au fost detectate și în țări precum Statele Unite și Danemarca. Se crede că subvarianta XE este cu aproximativ 12,6% mai transmisibilă decât BA.2, care la rândul său este mai contagioasă decât BA.1

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Vaccinurile și anticorpii neutralizanți oferă niveluri similare de protecție împotriva XE ca și împotriva BA.2, deoarece au aceleași proteine spike. Riscul acestei subvariante de a provoca simptome severe nu este cunoscut. Un grup de experți din cadrul Ministerului Sănătății a declarat miercuri că este necesar să se urmărească îndeaproape subvarianta prin secvențierea genomului.

Se pare că varianta omicron este mai puțin severă, a declarat Norio Sugaya, profesor la Universitatea Keio, expert în boli infecțioase. „Se crede că XE este mai transmisibilă decât BA.2 și este foarte alarmantă”, a spus el. Aceasta a fost detectată în Thailanda, India și Israel. Se bănuiește că ultimele cazuri israeliene ar fi putut să se fi dezvoltat independent. Statele Unite nu au raportat încă niciun caz de XE.