• Anchetatorii au vizitat morminte, centre de detenție și de tortură și au intervievat peste 150 de victime și martori.
  • O echipă de trei experți independenți a vizitat 27 de orașe și așezări din Ucraina.
  • Mose a subliniat că o serie de atacuri pe care echipa le-a investigat au fost efectuate fără a face distincție între civili și combatanți.

Anchetatorii Națiunilor Unite susțin că în conflictul din Ucraina au fost comise crime de război, enumerând bombardamentele rusești asupra zonelor civile, execuțiile, tortura și violențele sexuale.

O echipă de trei experți independenți a vizitat 27 de orașe și așezări, precum și morminte și centre de detenție și de tortură din patru regiuni – Kiev, Cernihiv, Harkov și Sumy. Constatările lor se bazează pe interviuri cu peste 150 de victime și martori.

Pe baza dovezilor adunate de comisie, aceasta a ajuns la concluzia că în Ucraina au fost comise crime de război”, a declarat vineri Erik Mose, șeful echipei de anchetă, în fața Consiliului ONU pentru Drepturile Omului.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD
AVOCATUL TODD BLANCHE: „DONALD TRUMP ESTE NEVINOVAT”
XXX FĂRĂ NECUNOSCUTE

Caracterul categoric al declarației a fost neobișnuit. De obicei, anchetatorii ONU își exprimă concluziile privind crimele internaționale într-un limbaj condiționat, trimițând confirmarea finală a crimelor de război și a unor încălcări similare la instanțele de judecată.

Consiliul a fost înființat de Comisia de anchetă (COI) – cel mai înalt nivel posibil de investigație – în luna mai pentru a investiga crimele care au urmat invaziei Rusiei în Ucraina la sfârșitul lunii februarie.

Vorbind cu o zi înainte de aniversarea a șapte luni de la începerea războiului, Mose a subliniat utilizarea de către Federația Rusă a armelor explozive cu efecte pe arii extinse în zonele populate, despre care a spus că a fost o sursă de daune și suferințe imense pentru civili.

Mose a subliniat că o serie de atacuri pe care echipa le-a investigat au fost efectuate fără a face distincție între civili și combatanți, inclusiv atacuri cu muniții cu dispersie în zone populate.

Echipa, care intenționează să extindă investigația dincolo de cele patru regiuni, a fost în mod special impresionată de numărul mare de execuții în zonele pe care le-a vizitat, a declarat Mose, precum și de semnele vizibile frecvente ale execuțiilor pe corpuri, cum ar fi mâinile legate la spate, răni prin împușcare la cap și gâturi tăiate.