• Nemulțumirea politică este în creștere și în alte țări.
  • Un raport al guvernului german a constatat că, anul trecut, cazurile de infracțiuni violente motivate politic au crescut cu 10 % față de anul precedent.
  • Oficialii spun că guvernele trebuie să privească în interior și să poarte discuții sincere despre extremismul intern și violența motivată politic.

Asasinarea fostului prim-ministru japonez Shinzo Abe este un alt semn că violența politică este în creștere în întreaga lume, spun experții, pe măsură ce atitudinile extremiste se normalizează și mai mult. wIzolarea și recesiunea economică provocată de pandemia COVID-19 a împins mai multe persoane online și în spații în care s-au radicalizat, adaugă acești experți. Amenințarea tot mai mare va necesita atenție și acțiune din partea guvernelor care trebuie să se confrunte cu problema terorismului intern și a extremismului, spun ei.

Sunt foarte îngrijorată, a declarat Ruth Marshall, politolog și profesor de studii religioase la Universitatea din Toronto.

Aceia dintre noi care studiază extremismul și violența politică – și este un grup mic – sunt din ce în ce mai îngrijorați de faptul că acest lucru este în creștere. Poliția japoneză a declarat că Tetsuya Yamagami, bărbatul în vârstă de 41 de ani acuzat că l-a ucis pe Abe în timpul unui discurs de campanie cu o armă artizanală vineri, le-a spus anchetatorilor că a plănuit să-l ucidă pentru că a crezut în zvonurile privind legătura fostului lider cu o anumită organizație pe care poliția nu a identificat-o.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Potrivit relatării poliției, mama lui Yamagami ar fi fost falimentată de donațiile făcute către organizația respectivă, care a fost identificată ulterior ca fiind un grup religios marginal cunoscut sub numele de Biserica Unificării.

Tomihiro Tanaka, șeful filialei japoneze a bisericii, a confirmat ulterior că mama era membră, dar a distanțat grupul de împușcături, pe care le-a numit perplexe și care i-au provocat o profundă indignare”.

Biserica – adesea descrisă ca fiind un cult motivat financiar, ai cărui adepți sunt numiți Moonies, după numele fondatorului său sud-coreean Sun Myung Moon – a găzduit discursuri ale lui Abe și ale altor lideri mondiali conservatori, inclusiv ale lui Donald Trump și ale membrilor administrației sale.