Explicațiile lui Iulian Chifu despre angajamentele Marii Britanii față de România: „Există o componentă pe zona de securitate”

  • Marea Britanie și Uniunea Europeană au ajuns, după lungi runde de negocieri, la un acord comercial post-Brexit
  • Iulian Chifu: „Important pentru noi este că între cele două părți, Uniunea Europeană și Marea Britanie, avem acest acord care stipulează faptul că schimbul de mărfuri se face fără taxe”

Marea Britanie și Uniunea Europeană au ajuns, după lungi runde de negocieri, la un acord comercial post-Brexit, informează BBC. Ursula Von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat că acordul este unul echilibrat și cinstit pentru ambele părți.

Iulian Chifu, analist de politică externă, a vorbit în direct la Aleph News despre acest acord și despre angajamentele Marii Brtianii față de România.

Iulian Chifu, analist de politică externă: „Să vedem care sunt condițiile concrete. Vedem o chestiune care a tot fost vehiculată de zona franceză care are interese în zona de pescuit, respectiv faptul că Marea Britanie a făcut pași uriași în spate pentru a se alinia.”

„Important pentru noi este că între cele două părți, Uniunea Europeană și Marea Britanie, avem acest acord care stipulează faptul că schimbul de mărfuri se face fără taxe. Iar, în al doilea rând, există o componentă pe zona de securitate, care este foarte importantă, în condițiile în care fără Marea Britanie în UE există doar Franța care are capacități militare nucleare și este membru permanent în Consiliul de Securitate.”

Marea Britanie este al doilea cel mai mare contributor la securitatea României după Statele Unite.