• Explozia de la podul Kerch ar fi putut fi provocată de o dronă furnizată de SUA, susțin cercetări militare independente.
  • Potrivit rapoartelor, cercetătorii de la Molfar au examinat explozia care a provocat prăbușirea podului sâmbătă.
  • Legătură de transport vitală pentru armata lui Putin, podul Kerch făcea legătura între Crimeea și Rusia, ceea ce a determinat Kremlinul să arate cu degetul de vină spre Ucraina.

Explozia de la podul Kerch ar fi putut fi provocată de o dronă furnizată de SUA, susțin cercetări militare independente. Potrivit rapoartelor, cercetătorii de la Molfar au examinat explozia care a provocat prăbușirea podului sâmbătă.

Legătură de transport vitală pentru armata lui Putin, podul Kerch făcea legătura între Crimeea și Rusia, ceea ce a determinat Kremlinul să arate cu degetul de vină spre Ucraina. Kremlinul a declarat că un camion plin cu explozibili a aruncat în aer pasajul, însă experții au contestat aceste afirmații.

După ce au evaluat incidentul, experții Molfar au întocmit un raport despre care se spune că ar fi demonstrat lipsa de deteriorare a suprafeței drumului, ceea ce ar fi fost un indiciu al unui potențial camion capcană. În schimb, cercetătorii au observat ceva pe o înregistrare a exploziei, care pare să arate că explozia a avut loc sub pod, relatează Daily Mail.

Recomandări

X PERCEPE O NOUĂ TAXĂ
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
MEGHAN ÎȘI LANSEAZĂ NOUL BRAND
MOMENTUL ATACULUI
TAYLOR SWIFT AR PUTEA DEVENI ȘI ACTRIȚĂ
ESA CREEAZĂ O ECLIPSĂ ARTIFICIALĂ

Agenția rusă de spionaj, FSB, a raportat că bomba a fost trimisă din Odesa prin Bulgaria și Armenia în Georgia, unde a trecut granița în Rusia. Serviciile de informații au remarcat că bomba a avut nevoie de două luni pentru a ajunge în Rusia și că a fost deghizată în folie de plastic industrială.

De asemenea, au afirmat că documentele pentru bomba deghizată au fost schimbate de cel puțin două ori în timpul călătoriei. Conform rapoartelor, concluziile investigației Molfar spun că: Teoretic, podul ar putea fi aruncat în aer de jos. La urma urmei, în momentul detonării, a existat un val sub secțiunea care s-a prăbușit, în timp ce sub celelalte (nu a existat). Acesta ar putea fi rezultatul operării unei drone aeriene sau acvatice.”

Experții au analizat imaginile filmate de o cameră care a fost atașată la calea ferată. Înregistrarea arăta un obiect alb care părea să se miște în apa de sub pod înainte de producerea exploziei. Analiștii ar fi spus: Este greu de spus dacă este un val sau poate o barcă, deoarece în primele secunde după explozie camera a fost orbită. O dronă de apă pentru operațiuni speciale a fost deja găsită în apropierea coastei Sevastopolului. Probabil că a fost livrată forțelor noastre armate din SUA în luna aprilie”.

De asemenea, aceștia ar fi sugerat că ar fi putut fi o dronă de fabricație ucraineană. Ca răspuns, Kremlinul a arestat opt persoane în legătură cu bombardamentul, inclusiv cinci ruși și trei cetățeni ucraineni și armeni”.

Potrivit rapoartelor, FSB a descris explozia ca fiind un atac terorist orchestrat de Kyrylo Budanov, șeful Direcției principale de informații a Ministerului Apărării din Ucraina. FSB a afirmat că un angajat al serviciilor de informații militare ucrainene a controlat mișcarea încărcăturii pe toată durata călătoriei sale până la pod.

Podul a fost un proiect personal al lui Putin, care, în timpul războiului din Ucraina, devenise vital din punct de vedere logistic pentru campania sa militară. Pe această rută erau trimise provizii către trupele rusești care luptau în sudul Ucrainei. Explozia a distrus mai multe cisterne de combustibil dintr-un tren care se îndrepta spre peninsula anexată Crimeea.

Serviciul de știri rusesc de stat, RIA Novosti, a declarat că o sursă a dezvăluit că șoferul camionului care a fost surprins în explozie nu este suspectat. De asemenea, agenția a relatat că încărcătura, despre care se crede că ar fi o bombă, a fost scanată la un post vamal, unde agenții nu au găsit nimic suspect.