• Obiecte ce au aparținut unor victime și supraviețuitori ai Holocaustului vor fi expuse pentru prima oară în Germania.
  • Exponatele au fost selectate dintr-o colecție de peste 50.000 de obiecte, colecție ce aparține muzeului Yad Vashem din Israel.
  • Șase milioane de evrei europeni au fost uciși în lagărele naziste, în timpul Holocaustului.

Obiecte ce au aparținut unor victime și supraviețuitori ai Holocaustului vor fi expuse pentru prima oară în Germania, în cadrul unei expoziții găzduite de Parlamentul german, potrivit AP.

De la păpuși, la jurnale sau valize, fiecare dintre aceste obiecte ascund o poveste despre dragoste, moarte și durere.

Obiecte cu povești

Exponatele au fost selectate dintr-o colecție de peste 50.000 de obiecte, colecție ce aparține muzeului Yad Vashem din Israel.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Printre ele se află și o păpușă cu părul blond și ochii albaștri, în pijamale. Sunt chiar hăinele pe care le purta Lore Mayerfeld, în momentul în care familia sa a fost nevoită să fugă din calea naziștilor. Era Noaptea de Cristal, 9 noiembrie 1938, noaptea terorii, când germanii au vandalizat casele evreilor, i-au brutalizat și au incendiat peste 1.400 de sinagogi.

FOTO – AP

Acum, la 85 de ani, femeia care a supraviețuit ororii, povestește cum a fugit cu mama ei, iar singurul lucru pe care l-a luat a fost această păpușă.

Lore Mayerfeld, supraviețuitoare Holocaust a declarat pentru AP că „În Noaptea de cristal, tatăl meu a fost dus într-un lagăr de concentrare, la Buchenwald. Eu și mama mea am fost ascunși de vecini. Între timp, au venit naziștii și ne-au distrus casa, au spart tot ce era în casă. Iar tatăl meu a stat în Buchenwald timp de șase săptămâni, iar după acest timp a fost eliberat. Avea o viză. Dar trebuia să pleci în 48 de ore. Iar el a spus: „Nu pot face asta. Nu pot să te las aici cu copilul” . Eu aveam un an și jumătate. Mama a spus: „Dacă nu pleci, vom muri cu toții aici. ”

Supraviețuitoarea și-a găsit refugiul în SUA și apoi a emigrat în Israel. Păpușa era un cadou primit de la bunicii care au murit în timpul Holocaustului.

FOTO – dpa

Lore Mayerfeld, supraviețuitoare Holocaust: „Astăzi, cu tot antisemitismul din lume, oamenii nu au învățat nimic din al Doilea Război Mondial. Și asta e trist, și sunt atât de mulți oameni care spun că nici măcar nu s-a întâmplat (Holocaustul n. red). Nu pot să-mi spună mie așa ceva. Eu am fost acolo, l-am trăit. ”

Nu mai puțin de șase milioane de evrei europeni au fost uciși în lagărele naziste, în timpul Holocaustului. Numărul supraviețuitorilor care mai sunt în viață pentru a povesti despre ororile din acele vremuri este tot mai mic, având în vedere că vorbim despre oameni în vârstă și bolnavi.