• Liviu și soția sa au adoptat doi copii, dintre care unul cu probleme de sănătate.
  • Liviu este în consiliul asociației România fără Orfani.
  • Statul român ar trebui să modifice procedurile de adopție.

Liviu Mihăileanu și soția nu s-au gândit să adopte un copil până când soția sa a început să facă voluntariat într-un apartament social.

Au luat o fetiță acasă de Paște, iar, atunci când au dus-o înapoi, și-au dat seama din reacția copilului că retrăiește trauma abandonului.

S-au hotărât să îi ofere copilului o familie, care nu o va mai abandona.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Cât timp a trecut de când fetița a intrat în familie și cât timp a durat până când a fost finalizat procesul de adopție

„Noi când ne-am decis să luăm fetiță în plasament familial nu am avut neapărat intenția de a o adopta dar ne-am dat seama că, pentru ea, cel mai bine este să crească într-o familie și, ulterior, ne-am dat seama că și studiile spuneau același lucru și asta a fost dorință noastră, să îi oferim o familie, indiferent cât timp va avea nevoie de acest suport.

În mod normal, plasamentul este o măsură în urma căreia se încearcă reintegrarea în familia biologică și eram conștienți de lucrul acesta. Și dacă această reintegrare în familia biologică nu este posibilă, atunci dosarul copilului merge spre declararea adoptabilitatii și după aceea familia de plasament are prioritatea la adopția copilului dacă dorește să facă lucrul acesta.

La noi a durat mai mult timp, inclusiv amplasamentul copilului. Ne-a luat 2 ani de zile până am avut o decizie de instanță în acest caz, după care au mai durat încă 2 ani de zile procedurile pentru reintegrare, care din păcate au eșuat, dar și declararea adoptabilitatii copilului. În cele din urma, copilul a fost declarat adoptabil și noi am beneficiat de prioritatea la adopție și acum este în familia noastră”, a explicat Liviu Mihăileanu.

Liviu Mihăileanu și soția lui au mai adoptat un copil: „Este un copil care s-a născut fară șanse de supraviețuire. Evoluția lui a fost după carte: când a început să râdă, a început să-și miște mâinile și picioarele și să facă progrese cognitive”

„Este un copil care s-a născut fară șanse de supraviețuire, a fost abandonat la naștere și când l-am cunoscut noi era în parapareză spastica, nu se mișcă nici de pe spate pe fata. Însă la vremea respectivă deja știam ce se întâmplă în biologia copiilor care suferă astfel de traume și ne dădeam seama că o mare parte din problematica lui nu este atât medicală, cât indusă de istoricul traumatic al copilului.

La nivel cerebral, în momentul în care un copil suferă un abandon de genul acesta și este privat de afecțiune are loc o invazie de cortizol, este un hormon de stres de care avem parte toți la un moment dat, însă la aceste cazuri este o invazie cronică care blochează conexiunile neurocerebrale. Și asta blochează capacitatea copilului de a se dezvolta. Evoluția lui a fost după carte, în sensul că în momentul în care el a început să rada a început să își miște mâinile, picioarele și să facă progrese motorii și apoi cognitive”, a spus Liviu Mihăileanu.

Legea adopțiilor s-a simplificat între timp. Liviu Mihăileanu se află în boardul Asociației România fără Orfani

Întrebat ce ar trebui să facă părinții care vor să adopte un copil sunt în fața unor proceduri la fel de complicate, Liviu Mihăileanu a spus că: „Din perspectiva adoptatorului, lucrurile s-au fluidizat foarte mult începând din 2016 de când a apărut alternativa la procesul clasic de potrivire, astfel încât acum orice adoptator atestat poate solicita accesul la așa numita listă de greu adoptabil, care nu este decât o listă în care se regăsesc toți copiii care, timp de trei luni, nu au intrat în potrivire cu un adoptator după declararea adoptabilității.

Șansele ca lucrul acesta să se întâmple sunt foarte mari datorită faptului că sunt grupe de frați sau sunt diverse întârzieri în dezvoltare. După cum spuneam, este absolut normal să se întâmple lucrul acesta în situații traumatice cronice și atunci adoptatorii au acces la această listă care conține momentan 2000 de copii. Se actualizează săptămânal și pot intra în legătură directă cu profile de copii declarați adoptabili. Asta fluidizează foarte mult procesul care era blocat de o potrivire teoretică care se întâmpla foarte greu în trecut”.