• Unchiul ei a fost văzut la televizor vorbind împotriva tulburărilor.
  • Nika Shakarami, în vârstă de 16 ani, a dispărut în Teheran pe 20 septembrie, după ce i-a spus unui prieten că era urmărită de poliție.
  • Sistemul judiciar a declarat că în noaptea în care a dispărut Nika a intrat într-o clădire în care se aflau opt muncitori în construcții și că a fost găsită moartă în curtea de afară a doua zi dimineața.

Rudele unei fete care a murit în timpul protestelor din Iran au fost forțate să facă declarații false, a declarat o sursă apropiată familiei pentru BBC Persian. Nika Shakarami, în vârstă de 16 ani, a dispărut în Teheran pe 20 septembrie, după ce i-a spus unui prieten că era urmărită de poliție.

Miercuri seară, un reportaj al televiziunii de stat a arătat-o pe mătușa ei, Atash, spunând: Nika a fost ucisă căzând de pe o clădire.

Unchiul ei a fost, de asemenea, văzut la televizor vorbind împotriva tulburărilor, în timp ce cineva pare să îi șoptească: Spune-o, nenorocitule! Sursa a declarat pentru BBC Persian că ambele au fost mărturisiri forțate, care au venit după interogatorii intense și după ce au fost amenințate că alți membri ai familiei vor fi uciși.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA

Atash și unchiul lui Nika, Mohsen, au fost reținuți de autoritățile din Iran după ce Atash a postat mesaje online despre moartea nepoatei sale și a vorbit cu presa. Declarațiile televizate au fost înregistrate înainte de a fi publicate, potrivit sursei. Atash a declarat pentru BBC Persian, înainte de arestarea sa duminică, că Gărzile Revoluționare i-au spus că Nika a fost în custodia lor timp de cinci zile și apoi a fost predată autorităților penitenciare.

Sistemul judiciar din Iran a declarat că în noaptea în care a dispărut Nika a intrat într-o clădire în care se aflau opt muncitori în construcții și că a fost găsită moartă în curtea de afară a doua zi dimineața.

Oficialul judiciar de la Teheran, Mohammad Shahriari, a fost citat miercuri de presa de stat, care a declarat că autopsia a arătat că Nika a suferit multiple fracturi… la nivelul pelvisului, capului, membrelor superioare și inferioare, brațelor și picioarelor, ceea ce indică faptul că persoana a fost aruncată de la înălțime.

El a declarat că acest lucru dovedește că moartea ei nu are nicio legătură cu protestele. Cu toate acestea, un certificat de deces emis de un cimitir din capitală, obținut de BBC Persan, afirmă că aceasta a murit după ce a suferit multiple răni cauzate de lovituri cu un obiect dur.

De asemenea, conturile de Instagram și Telegram ale lui Nika au fost șterse după dispariția ei, potrivit lui Atash. Se știe că forțele de securitate iraniene cer deținuților să le ofere acces la conturile de socializare pentru ca acestea sau anumite postări să poată fi șterse.

Reportajul de miercuri seară de la televiziunea de stat a prezentat, de asemenea, imagini în care Atash a fost văzută confirmând că trupul nepoatei sale a fost găsit în afara clădirii menționate de sistemul judiciar, chiar dacă acest lucru contrazicea declarațiile anterioare făcute de ea și de alți membri ai familiei.