• Guvernatorul Greg Abbott, vorbind la un eveniment de Memorial Day în Longview, i-a îndemnat pe texani să păstreze Uvalde în rugăciunile lor.
  • Departamentul de Justiție al SUA a anunțat duminică o analiză a reacției forțelor de ordine.
  • Poliția a fost aspru criticată pentru că a avut nevoie de mai bine de o oră pentru a-l ucide pe Ramos în sălile de clasă alăturate, unde acesta a dus la un carnagiu.

Primii doi dintre cei 19 copii uciși în sălile de clasă din Texas au fost comemorați la funeraliile lor. Adunarea pentru Amerie Jo Garza, în vârstă de 10 ani, a avut loc la Hillcrest Memorial Funeral Home din Uvalde, chiar vizavi de școala primară Robb, unde copiii – plus doi profesori – au fost împușcați mortal marțea trecută de un adolescent.

Maite Rodriguez, tot de 10 ani, a fost comemorată la cealaltă casă funerară din oraș. În următoarele două săptămâni și jumătate, oamenii din orașul din sud-vestul Texasului își vor lua rămas bun de la toți copiii și profesorii lor.

În timp ce familia și prietenii sunt îndurerați, anchetatorii din Texas vor face presiuni pentru a obține răspunsuri cu privire la modul în care poliția a reacționat la împușcăturile în masă – iar politicienii au promis să analizeze ce se poate face pentru a stopa violența armată care are loc în țară.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Numai în această săptămână sunt planificate înmormântări pentru 11 copii și pentru profesoara Irma Garcia. Luni, unele persoane în doliu la vizitarea lui Amerie au purtat nuanțe de liliac sau lavandă de mov – preferatele ei – la cererea tatălui ei, Angel Garza. Mulți au purtat în mâini flori, inclusiv flori mov.

Fetița căreia îi plăcea să deseneze tocmai primise un telefon mobil cu ocazia împlinirii a 10 ani. Una dintre prietenele ei i-a spus lui Garza că Amerie a încercat să folosească telefonul pentru a suna la poliție în timpul atacului din clasa ei de clasa a cincea.

Familia lui Maite purta tricouri verzi tie-dye cu o ilustrație care o arăta pe Maite cu aripi de înger. Înainte de a intra în casa funerară, s-au oprit la un șanț pentru a vedea poarta metalică în care Salvador Ramos a intrat cu o camionetă înainte de a traversa un câmp și de a intra în școală.

Directorii de pompe funebre, îmbălsămătorii și alte persoane din tot Texasul au sosit pentru a ajuta. Jimmy Lucas, președintele Asociației directorilor de pompe funebre din Texas, a adus un dric și s-a oferit voluntar să lucreze ca șofer, să contribuie la servicii sau să facă tot ce poate, a declarat acesta pentru NBC News.