• FBI, potrivit unor documente judiciare, a găsit peste 11.000 de documente guvernamentale la ferma din Florida a fostului președinte american Donald Trump.
  • Departamentul de Justiție se opune numirii unui maestru special, spunând că înregistrările în cauză nu îi aparțin lui Trump.
  • Una dintre înregistrări, publicată vineri, oferă ceva mai multe detalii despre cele 33 de cutii și alte obiecte pe care FBI le-a găsit în interiorul proprietății Mar-a-Lago a lui Trump.

FBI a recuperat peste 11.000 de documente guvernamentale și fotografii în timpul percheziției din 8 august la proprietatea din Florida a fostului președinte Donald Trump, precum și 48 de dosare goale etichetate ca fiind clasificate, potrivit unor documente judiciare care au fost desecretizate vineri.

Desecretizarea de către judecătoarea districtuală americană Aileen Cannon din West Palm Beach a avut loc la o zi după ce aceasta a ascultat argumentele orale ale avocaților lui Trump și ale celor doi procurori de top ai Departamentului de Justiție din domeniul contrainformațiilor cu privire la oportunitatea de a numi un expert special care să efectueze o analiză a privilegiilor asupra materialelor confiscate la cererea lui Trump.

Cannon a amânat să se pronunțe imediat cu privire la numirea unui maestru special, dar a declarat că va fi de acord să desigileze două dosare depuse de Departamentul de Justiție. Fostul procuror general al SUA, William Barr, care a fost numit de Trump, a pus la îndoială utilitatea unei astfel de numiri.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Cred că în acest stadiu, din moment ce ei (FBI) au trecut deja prin documente, cred că este o pierdere de timp să avem un maestru special, a declarat Barr într-un interviu la Fox News.

Barr, care a părăsit postul la sfârșitul lunii decembrie 2020, l-a sfidat pe Trump prin faptul că nu a susținut afirmațiile sale false potrivit cărora alegerile prezidențiale din acel an i-au fost furate. El a adăugat: Sincer, sunt sceptic în legătură cu această afirmație a lui Trump că am declasificat totul. Pentru că, sincer, cred că este extrem de improbabil și, în al doilea rând, dacă el a stat într-un fel deasupra a zeci de cutii fără să știe cu adevărat ce se află în ele și a spus Prin prezenta, declasific tot ce se află aici, ar fi un astfel de abuz, ar arăta o astfel de nepăsare încât este aproape mai rău decât să ia documentele.

Una dintre înregistrări, publicată vineri, oferă ceva mai multe detalii despre cele 33 de cutii și alte obiecte pe care FBI le-a găsit în interiorul proprietății Mar-a-Lago a lui Trump, în cadrul anchetei penale în curs de desfășurare pentru a stabili dacă acesta a reținut ilegal informații privind apărarea națională și a încercat să obstrucționeze ancheta. Acesta arată că documentele cu marcaje de clasificare erau uneori amestecate cu alte articole, cum ar fi cărți, reviste și tăieturi de ziare.

De asemenea, au fost găsite cadouri și articole de îmbrăcăminte nespecificate. Dintre cele peste 11.000 de documente și fotografii guvernamentale, 18 erau etichetate ca fiind strict secrete, 54 erau etichetate secrete și 31 erau etichetateconfidențiale, potrivit unei numărători Reuters a inventarului guvernului.

Top Scret

Top secret este cel mai înalt nivel de clasificare, rezervat celor mai bine păstrate secrete ale țării. 90 de dosare goale, dintre care 48 erau marcate clasificat, în timp ce altele indicau că ar trebui returnate secretarului de stat major/ajutorului militar, erau, de asemenea, goale. Nu este clar de ce dosarele erau goale sau dacă ar putea lipsi vreun document.

Celălalt dosar care a fost desigilat este un document de trei pagini al Departamentului de Justiție care actualizează instanța cu privire la stadiul revizuirii de către echipa sa de investigație a documentelor confiscate. În acest document, datat 30 august, se precizează că anchetatorii au finalizat o analiză preliminară a materialelor confiscate și că vor continua investigațiile și vor intervieva mai mulți martori.

Investigația penală a Departamentului de Justiție ar putea fi oprită dacă Cannon va fi de acord să numească un expert special care să vină și să efectueze o revizuire independentă a documentelor confiscate. totuși, Cannon a semnalat la audierea de joi că ar putea fi dispusă să permită oficialilor din serviciile de informații americane să continue să revizuiască materialele ca parte a evaluării prejudiciilor aduse securității naționale, chiar dacă va fi numit un expert special.

Departamentul de Justiție a declarat anterior, în dosare depuse în instanță, că are dovezi că documentele clasificate au fost ascunse în mod deliberat FBI-ului atunci când acesta a încercat să le recupereze din casa lui Trump în iunie.