• Interdicția a stârnit un val de proteste, fetele exprimându-și devastarea și sentimentul că li s-a furat viitorul.
  • Talibanii au interzis femeilor să meargă la universitate în decembrie anul trecut.
  • Fotografii de la universități din Kabul arată săli de clasă pline de studenți și profesori de sex masculin.

Tinerele afgane s-au adunat luni în fața Universității din Kabul pentru a protesta împotriva interdicției impuse de talibanii aflați la putere asupra educației feminine, în timp ce colegii lor de sex masculin se întorceau la școală pentru un nou an universitar, iar Organizația Națiunilor Unite a auzit că această restricție ar putea constitui o crimă împotriva umanității.

Un videoclip distribuit pe scară largă pe rețelele de socializare arată un grup de fete care stau pe jos în fața Universității din Kabul și își citesc cărțile.

Talibanii au interzis femeilor să meargă la universitate în decembrie anul trecut, la nouă luni după ce grupul islamist a interzis fetelor să se întoarcă la școlile secundare, în contextul unei represiuni brutale asupra drepturilor femeilor de când a preluat puterea în 2021.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Luni, un purtător de cuvânt taliban al Ministerului Învățământului Superior a anunțat începerea cursurilor în mai multe provincii, afirmând că toți profesorii și studenții au participat la lecții într-o atmosferă sigură și calmă”.

Fotografii de la universități din Kabul arată săli de clasă pline de studenți și profesori de sex masculin; imaginile cu studente de sex feminin de pe un banner de la o universitate privată fuseseră radiate cu vopsea spray. Suntem fericiți că universitatea a început; Dar sunt trist că surorile noastre nu pot frecventa universitățile”, a declarat luni un student de sex masculin pe nume Nasir pentru publicația afgană independentă TOLO News.

Talibanii au declarat anterior că interdicția de a merge la universitate se datorează faptului că femeile nu respectă regulile vestimentare islamice și alte valori islamice”, citând studentele care călătoresc fără un tutore de sex masculin. Interacțiunea dintre studenții de sex feminin și masculin „nu este permisă de legea Sharia”, a spus aceasta.

Interdicția a stârnit un val de proteste, fetele exprimându-și devastarea și sentimentul că li s-a furat viitorul.