• Datele arată că mai multe femei sunt acuzate în cadrul protestelor anti-război.
  • Putin a anunțat o mobilizare parțială pe 21 septembrie.
  • Mulți bărbați au fugit din Rusia pentru a evita să fie încorporați.

Femeile din Rusia reprezintă o proporție din ce în ce mai mare dintre cei care sunt reținuți în timpul protestelor împotriva mobilizării președintelui Vladimir Putin pentru războiul din Ucraina, arată datele, în timp ce mulți bărbați ruși se tem să nu fie trimiși pe front dacă demonstrează.

De asemenea, documentele tribunalelor arată că mai multe femei din Moscova au fost inculpate în legătură cu protestele împotriva războiului din februarie și martie, în primele săptămâni ale conflictului, decât în cazul protestelor anti-Putin din anii precedenți.

Printre femeile care protestau și care se îndreptau spre centrul Moscovei în seara zilei de 24 septembrie se număra Lisa, în vârstă de 19 ani. Înainte de a se alătura mulțimii, un ofițer de poliție în vestă antiglonț i-a prins brațul și a aruncat-o într-o dubă. Ea a petrecut o săptămână în detenție.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Cu trei zile mai devreme, Putin a anunțat o mobilizare parțială a rezerviștilor pentru a lupta în Ucraina, ceea ce a determinat zeci de mii de bărbați ruși să fugă în străinătate, adesea pe rute ocolitoare.
Când a început războiul, am simțit că viitorul meu nu se mai întâmpla, a declarat Lisa, care a cerut să își folosească doar prenumele de teama repercusiunilor. Dar am început, de asemenea, să mă simt vinovată pentru că mă gândeam la viitorul meu, când oamenii din Ucraina simțeau mult mai multă frică în fiecare zi.

Autoritățile ruse spun că protestatarii sunt reținuți pentru că mitingurile nesancționate sunt ilegale în conformitate cu legislația rusă, care interzice, de asemenea, orice activitate considerată a defăima forțele armate. Femeile au reprezentat 51% din cele 1.383 de persoane arestate la protestul anti-mobilizare din 21 septembrie și 71% din cele 848 de persoane reținute pe 24 septembrie, potrivit datelor OVD-Info, un grup rus care monitorizează protestele.

Grupul, care a descris protestele din 21 și 24 septembrie ca fiind cele mai mari dintr-o serie de demonstrații anti-mobilizare, a declarat că ponderea tot mai mare a femeilor reținute pe 24 septembrie a fost cauzată de faptul că unii bărbați s-au temut că vor fi recrutați dacă vor fi arestați.