• Nisfi Lailatin era doar o adolescentă când a fost pregătită de o grupare musulmană extremistă, dar, cu ajutorul unchiului ei, se află pe calea deradicalizării.
  • În ciuda creșterii numărului de femei în celulele extremiste, multe altele sunt esențiale pentru prevenirea radicalismului și pentru activitatea de reabilitare în Indonezia, spun experții.

Rolul crescut al femeilor militante radicale din Indonezia a fost evidențiat în evenimentele recente. În octombrie, o femeie înarmată a încercat să pătrundă în palatul prezidențial din Indonezia.

Anul trecut, două atacuri teroriste au implicat femei – un cuplu de tineri căsătoriți a comis un atentat sinucigaș cu bombă într-o catedrală, iar o tânără de 25 de ani, care a renunțat la facultate, a deschis focul asupra ofițerilor de la sediul poliției naționale din Jakarta.

În ciuda creșterii numărului lor în cadrul grupurilor extremiste, experții spun că femeile joacă un rol și mai esențial în prevenirea și combaterea extremismului violent în comunitățile lor.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

La pesantren – un internat islamic – care era afiliat la grupuri radicale care „doreau să transforme Indonezia într-un stat islamic”, Nisfi a fost informată că ar putea obține o bursă pentru a studia în Orientul Mijlociu.

„Erau vizate în mod special femeile”, a spus ea. „Voiau să atragă femeile și să ne convingă să fim martirii lor. Ne-au spus că, dacă vrem să îl întâlnim pe Dumnezeu Atotputernic, trebuie să fim capabile să ne sacrificăm. Ne-au bombardat cu aceste idei, dar eu nu am făcut nicio încercare.”

Unul dintre unchii lui Nisfi a observat că ceva nu era în regulă când aceasta s-a întors acasă pentru sărbătoarea Eid al-Fitr. „Când Fifi [porecla lui Nisfi] era copil, obișnuia să recite Coranul cu mama mea. Dar apoi Fifi a fost reticentă în a se alătura reuniunilor de familie și chiar a refuzat să meargă să se roage împreună”, a declarat Muhamad Jazuli, un lider proeminent al comunității implicat în proiecte de consolidare a păcii.