• Odată promulgată, legislația aprobată marți în Parlament ar pedepsi sexul în afara căsătoriei cu un an de închisoare.
  • Potrivit activiștilor, reformele fac mai riscant pentru cuplurile gay să trăiască împreună în mod deschis într-o țară în care se confruntă deja cu o discriminare generalizată și cu reglementări anti-LGBTQ.
  • Sexul în afara căsătoriei ar putea fi raportat doar de către soț/soție, părinți sau copii, limitând drastic domeniul de aplicare a amendamentului.

Legislația indoneziană care interzice sexul în afara căsătoriei reprezintă o nouă amenințare majoră la adresa drepturilor comunității LGBTQ în această țară conservatoare, unde uniunile între persoane de același sex nu sunt recunoscute.

Este un alt cui în sicriu în acest moment – un cui mare”, a declarat pentru Agenția France-Presse Dede Oetomo, un activist al grupului pentru drepturile LGBTQ GAYa Nusantra.

Odată promulgată, legislația aprobată marți în Parlament ar pedepsi sexul în afara căsătoriei cu un an de închisoare, în timp ce persoanele necăsătorite care trăiesc împreună ar putea fi condamnate la șase luni de închisoare.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Potrivit activiștilor, reformele fac mai riscant pentru cuplurile gay să trăiască împreună în mod deschis într-o țară în care se confruntă deja cu o discriminare generalizată și cu reglementări anti-LGBTQ.

Înainte de noul cod penal, era deja rău. Oamenii pot fi percheziționați chiar și în reședințele lor private. Deși nu era sistematic, se poate întâmpla”, a declarat Oetomo. Indonezia este cea mai populată țară musulmană din lume, iar Constituția sa recunoaște șase religii.

Homosexualitatea nu este ilegală în Indonezia – cu excepția poliției, a armatei și a provinciei Aceh, care respectă legea islamică – dar grupurile de apărare a drepturilor spun că modificările legislative reprezintă un risc inerent pentru persoanele LGBTQ.

Multe cupluri LGBTQ au trăit împreună sub radar deoarece căsătoria între persoane de același sex nu este permisă aici, a declarat Robby Nasution, un freelancer în vârstă de 30 de ani care locuiește cu partenerul său în Bali. Odată cu noua lege, acest lucru înseamnă că încă un drept a fost luat comunității.

Kai Mata, muzician și activist, a declarat că comunitățile LGBTQ se pregătesc pentru impactul și reacțiile negative” ale legislației, care se ridică împotriva drepturilor noastre de a exista”. Modificările mai trebuie să fie aprobate de președintele Joko Widodo înainte de a intra în vigoare.

Albert Aries de la Ministerul indonezian al Legii și Drepturilor Omului a apărat amendamentele înainte de vot, spunând că acestea vor proteja instituțiile matrimoniale ale țării. Sexul în afara căsătoriei ar putea fi raportat doar de către soț/soție, părinți sau copii, limitând drastic domeniul de aplicare al amendamentului, a spus el.

Dar Andreas Harsono, de la Human Rights Watch, a declarat că persoanele LGBTQ trăiesc în frică într-o societate care devine din ce în ce mai conservatoare.