• Demonstrațiile au cuprins o mare parte din țară, ducând la ciocniri cu forțele de securitate care au încercat să le reprime.
  • Liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, nu a făcut nicio mențiune despre proteste.
  • Protestatarii scandează: „Femei, viață, libertate”.

Autoritățile iraniene au declarat miercuri că trei persoane, inclusiv un membru al forțelor de securitate, au fost ucise în timpul tulburărilor, care s-au prelungit pentru a cincea zi.

Grupurile pentru drepturile omului au raportat că cel puțin șapte persoane au fost ucise. Moartea, săptămâna trecută, a lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, care a fost arestată în Teheran de către poliția moralității – o unitate dedicată care aplică coduri vestimentare stricte pentru femei, cum ar fi purtarea obligatorie a vălului – a stârnit o explozie de furie în legătură cu probleme care variază de la libertățile din Republica Islamică până la impactul economic paralizant al sancțiunilor.

Protestele sunt izbitoare prin amploarea, ferocitatea și caracterul lor feminist rar; ultimele demonstrații de o asemenea amploare au avut loc în urmă cu trei ani, după ce guvernul a majorat prețurile la gaze în 2019. După ce au început sâmbătă la înmormântarea lui Amini în provincia iraniană Kurdistan, demonstrațiile au cuprins o mare parte din țară, ducând la ciocniri cu forțele de securitate care au încercat să le reprime.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, nu a făcut nicio mențiune despre proteste în timpul unui discurs ținut miercuri în fața veteranilor și comandanților militari care comemorează războiul Iran-Irak din 1980-1988.

Procurorul din orașul vestic Kermanshah a declarat că două persoane au fost ucise în timpul „revoltelor” de marți, a relatat agenția semi-oficială de știri Fars. Agenția oficială de știri de stat IRNA a declarat că un „asistent” al poliției a fost ucis și alte patru persoane au fost rănite în timpul protestelor din Shiraz, capitala provinciei Fars din sud-vestul Iranului.

Un tânăr de 23 de ani din Urmia și un tânăr de 16 ani din Piranshahar au fost împușcați mortal în timpul protestelor de marți, ridicând numărul total de manifestanți uciși la șapte, potrivit a două grupuri kurde pentru drepturile omului care monitorizează încălcările din Iran – Kurdistan Human Rights Network și Hengaw, o organizație înregistrată în Norvegia. Autoritățile iraniene nu au confirmat decesele.

Unii protestatari scandează: „Femei, viață, libertate”. Alții pot fi văzuți făcând focuri de tabără, luptându-se cu poliția sau scoțându-și și arzând vălurile de pe cap – precum și distrugând postere cu liderul suprem al țării și strigând „Moarte dictatorului”.