• În mai multe regiuni, aceștia au blocat drumurile și au provocat perturbări grave pentru automobiliști.
  • O demonstrație de amploare în centrul Madridului este planificată pentru sfârșitul acestei luni.
  • Marți, fermierii au ieșit pe străzile zonelor agricole din interiorul nordic al Spaniei.

Fermierii din Spania s-au alăturat omologilor lor europeni și au organizat proteste în întreaga țară. La fel ca în alte țări, ei cer mai multă flexibilitate din partea Uniunii Europene, controale mai stricte asupra produselor din țările din afara UE și mai mult ajutor din partea guvernului lor, scrie BBC.

În mai multe regiuni, aceștia au blocat drumurile și au provocat perturbări grave pentru automobiliști. O demonstrație de amploare în centrul Madridului este planificată pentru sfârșitul acestei luni.

Marți, fermierii au ieșit pe străzile zonelor agricole din interiorul nordic al Spaniei, conducând tractoare în convoaie, claxonând, fluturând steaguri spaniole și fluturând pancarte. Ei au protestat, de asemenea, în regiunea Catalonia din nord-estul țării, în regiunea sudică Andaluzia și în Extremadura, în vest.

Recomandări

TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
UNDE SUNT INVESTIȚIILE LUI CIOLACU?

Fermierii spanioli au nemulțumiri similare cu cele ale omologilor lor din Franța, Belgia, Olanda, Italia și alte țări care au protestat recent.Ei spun că  reglementările care fac parte din Politica Agricolă Comună (PAC) a UE, împreună cu costurile ridicate ale combustibililor și energiei, le îngreunează obținerea de profit.

Costurile, atunci când vine vorba de producerea grâului și a orzului, sunt foarte mari”, a declarat Esteban, un cultivator de cereale care a preferat să nu-și precizeze numele de familie și care a protestat în Aranda de Duero. Trebuie să plătești pentru îngrășăminte, pesticide, combustibil – asta ne omoară. Trebuie să plătim prețuri foarte mari și totuși vindem la prețuri mici.”

Fermierii francezi care au protestat au acuzat producătorii spanioli că îi subminează prin nerespectarea deplină a normelor UE. Săptămâna trecută, fostul ministru francez Ségolène Royal a declanșat o controversă, afirmând că roșiile ecologice spaniole sunt fals ecologice”. Pe fondul unei reacții furioase din partea industriei alimentare și agricole spaniole, premierul Pedro Sánchez a invitat-o pe dna Royal să încerce o roșie spaniolă.

Cu toate acestea, sectorul agricol spaniol lansează, la rândul său, critici similare la adresa țărilor din afara UE, cum ar fi vecinul său din sud, Maroc, despre care susține că nu se supune acelorași reglementări de mediu și sanitare ca producătorii europeni, ceea ce îi permite să vândă produse mai ieftine.

Citește și: