• Fermierii sunt furioși din cauza taxelor, a costurilor mari și a importurilor.
  • Comisia Europeană a amânat cu încă un an obligația de a lăsa pârloagă.
  • Fermierii din Portugalia au blocat drumuri de la granița cu Spania.

Este cel mai bun loc în care ne putem face auzite vocile, spun agricultorii europeni care au făcut haos la Bruxelles, cu ocazia Consiliului European. Au făcut baricade și au aruncat cu ouă în sediul Parlamentului, în timp ce 1000 de tractoare blocau cele mai importante artere rutiere din capitala Belgiei.

Fermierii europeni sunt furioși din cauza taxelor, a costurilor în creștere și a importurilor ieftine din afara UE care le pun afacerile în pericol. Nu renunță la proteste, deși Comisia Europeană a anunțat ieri o concesie, o derogare de încă un an de la obligativitatea de a lăsa o parte din teren nelucrat.

După Polonia, Germania, România, Franța, Italia și Spania, au început protestul și fermierii portughezi. Guvernul de la Lisabona a anunțat miercuri un ajutor de urgență în valoare de 500 de milioane de euro pentru agricultori, dar sute de fermieri cu tractoare și alte vehicule au blocat drumuri de la frontiera cu Spania.

Recomandări

CIOLACU IA MĂSURI ANTI-SHRINKFLAȚIE
A8 FACE PROGRESE
ÎNCEPE CAMPANIA ELECTORALĂ
COMPANIILE RESIMT SCĂDERI DUPĂ PANDEMIE
TRUMP ÎL ACUZĂ PE BIDEN
PROFESORII VOR LUCRA CU A.I.

Președintele Klaus Iohannis spune că în Consiliul European se discută despre modalități de susținere a fermierilor, sunt discuții tehnice, de exemplu, despre folosirea pesticidelor. Nu cerealele din Ucraina ar fi o problemă, spune președintele.

„Culoarele Solidarității nu afectează agricultura din România și vreau să subliniez foarte clar acest lucru. Noi am deschis aceste culoare fiindcă suntem conștienți că Ucraina are nevoie de acest ajutor și România poate să ofere acest ajutor fără a fi în detrimentul fermierilor români”, a declarat acesta.

Citește și