• Responsabili politici și militari europeni avertizează că un atac rusesc este probabil în următorii ani
  • Țările UE continua să își mențină economiile în „regim de pace”
  • Comisarul european pentru piața internă prezintă în februarie strategia de apărare
  • Pentru Thierry Breton, UE are nevoie urgentă de 100 de miliarde pentru apărare


Poate Europa să respingă singură un atac rusesc? Perspectiva revenirii lui Donald Trump la Casa Alba
readuce în prim plan această întrebare, mai ales în contextul în care liderul republican a afirmat că SUA trebuie să se retragă din NATO. În plus, Trump nu ar interveni pentru a apară Europa dacă aceasta ar fi atacată. Politico face o analiză precisă asupra riscurilor și stadiului pregătirii țărilor europene pentru un astfel de scenariu.

Cât de pesimistă este analiza Politico ?


Pentru Europa, este vorba despre decenii de subinvestiții în armată, iar reconstruirea unei baze industriale ar necesita sume masive de bani și cinci până la 10 ani.


„Putin chiar ar putea să atace o țară NATO într-o zi”, a spus ministrul german al Apărării, Boris Pistorius. Iar ministrul britanic al Apărării își îndemna ieri cetățenii să creeze o „armată populară”, ca să nu mai vorbim despre generalul Rob Bauer, președintele Comitetului militar al NATO, care ne indemna săptămâna trecută să ne dotam cu lămpi pe baterii și provizii de apă.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
KIEVUL SE DIGITALIZEAZĂ
E-SKIN IMITĂ ATINGEREA UMANĂ
PROGNOZA METEO DE PAȘTE


Ministrul norvegian al Apărării spune că avem până la trei ani, timp în care trebuie să investim într-o apărare sigură iar șeful Biroului de Securitate Națională polonez a evaluat și el că flancul estic al NATO ar avea doar trei ani să se pregătească pentru confruntare.
Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat că Franța trece în economie de război iar creditele pentru armată au fost dublate.

Ce ar însemnă să trecem la o pregătire activă pentru un război cu Rusia?


De la sfârșitul Războiului Rece, numărul personalului militar al UE a scăzut de la 3,4 milioane la 1,3 milioane și armatele au dificultăți să recruteze.

Țările baltice și nordice au reintrodus un serviciu de pregătire militară. Armata poloneză încearcă să treacă de la 100.000 la 300.000 de militari iar Finlanda, o țară de 5,5 milioane, are 900.000 de cetățeni cu pregătire militară de bază.


Cheltuielile militare înseamnă mai puțin pentru bunăstarea socială și tranziția verde și politicienii ezită să ceara populației acest lucru.

Spre deosebire de Rusia – unde brutăriile produc acum drone ucigașe și care anul trecut a produs aproximativ 2 milioane de obuze de artilerie, Europa nu a fost capabilă să furnizeze Ucrainei decât 300.000 de obuze din cele un million promise.


Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, își va prezenta Strategia industrială europeană de apărare in februarie. El spune că UE va avea nevoie de de 100 de miliarde de euro pentru a stimula producția de apărare. Blocul poate fi la egalitate cu Rusia în 18 până la 24 de luni când vine vorba de fabricarea de arme, a adăugat el.

Citește și