• Aleph News, Mediafax și Ziarul Financiar și-au întrebat cititorii dacă Europa și NATO vor fi atrase în războiul din Ucraina, dacă bugetul Apărării ar trebui să crească cu 10% prin reducerea cheltuielilor cu bugetarii și dacă sunt pregătiți să apere România.
  • Temele sondajului au fost dezbătute la Știu, iar opiniile au fost împărțite în ceea privește atragerea Europei și NATO în războiul din Ucraina și a creșterii bugetului Apărării cu 10% prin reducerea aparatului bugetar.
  • Vom fi atrași în războiul din Ucraina și, din păcate, Europa va fi nepregătită din cauza unor nonlideri care, mai mult au vorbit decât să ia măsuri serioase ca să ne putem apăra. Dacă ne-am fi pregătit în ultimii doi ani, riscul ar fi fost mai mic, spune Adrian Sârbu.

Hofi: Îți amintesc de cele trei sondaje pe care ți le-am pus la dispoziție și la care te-am chemat să participi și anume vor fi atrase Europa și NATO în războiul din Ucraina? A fost o întrebare la care trebuia să votezi cu da sau nu pe site-urile noastre alephnews.ro, mediafax.ro și zf.ro. De asemenea, te-am mai întrebat dacă ești de acord ca bugetul militar să crească la 10% din PIB prin reforma administrativă și prin reducerea cheltuielilor cu bugetarii. Da sau nu. Te-am mai întrebat dacă tu ești pregătit să aperi România, dacă va fi atacată. Ai avut  două opțiuni, da sau nu.

Nemo: Dar asta i-am întrebat pe urmăritorii noștri și pe cititorii site-urilor noastre, dar nu și pe jurații din seara asta.

Marcela Feraru: Părerea mea este că se extinde și vreau să spun este ca la un joc de biliard unde cad bilele unele după altele, deci mi se pare cât se poate de evident că într-acolo ne îndreptăm.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Florin Jipa: Eu nu cred că vor fi atrase. SUA este cea mai mare putere militară în acest moment. Va fi cel puțin încă un deceniu, chiar două decenii. În schimb, Europa vine puternic din urmă.

Hofi: Ești de acord ca bugetul apărării să crească la 10% din PIB, prin reducerea cheltuielor cu bugetarii și prin reforma administrativă?

Florin Jipa: Este exagerat 10%. Uite îți dau un exemplu, anul trecut bugetul Apărării a fost de 2,5% din PIB, iar ministerul Apărării a reușit să cheltuiască 1,58%.

Marcela Feraru: Răspunsul mi se pare evident. Cum vrei să ne apărăm altfel sau ce facem, stăm cu pantalonii în vine și așteptăm să vină americanii să ne salveze?

Nemo: Și a treia întrebare. Ce ar trebui să facem, să punem mâna pe armă? Tu ce ai face?

Marcela Feraru: Fiecare, chiar dacă ai și o sută de ani, poți să faci ceva pentru țara ta.

Nemo: Pe tine bănuiesc că e inutil să te mai întrebăm dacă ai pune mîna pe armă pentru că tu ai și pus deja.

Florin Jipa: În caz de război eu merg la o unitate militară din Ghencea și am acolo armă, ținută și tot ce-mi trebuie ca militar în rezervă. Deci, la mine e mult mai simplu ce voi face în caz de război.

Adrian Sârbu: Îți răspund la toate întrebările, cel puțin până la sfârșitul emisiunii. Vreau să-i răspund lui Florin. Florine, faptul că România e condusă de niște cetățeni incompetenți și impostori, inclusiv mare parte din conducătorii armatei care mai și tac fiindcă sunt si fricoși. De ce tac? Pentru că au zeci de ani în spate în care nu au făcut nimic. Și cea mai bună dovadă că nu au făcut nimic e că nu au cheltuit banii care li s-au alocat pentru investiții. Deci nu e nicio legătură între a nu cheltui bani, așa cum s-a întâmplat în 2022 și 2023, și a aloca banii necesari bugetului Apărării. Apărării îi trebuie 20% din PIB astăzi, din păcate. Și acum îți răspund la prima întrebare. Vom fi atrași?

Hofi: Vom fi?

Adrian Sârbu: Da. Din păcate da, dar nu ăsta e lucrul care mă îngrijorează cel mai tare ca să nu spun că mă înfurie, ci că în momentul confruntării, Europa va fi reprezentată, tu, eu, cei care ne urmăresc aici,  va fi reprezentată de o generație de non-lideri. Și care se confruntă, cel puțin din punct de vedere militar,  cu lideri. Deci, dacă ne-am fi pregătit măcar în ăștia ultimii doi ani ca lumea, noi această Europă, riscul de a fi atrași ar fi fost mult mai mic. De ce? Ucraina primea 100 de miliarde în plus. Și 50 de miliarde dacă primea anul trecut în plus în armament ar fi spart frontul în sud. N-a primit. Am avut lideri care nu s-au preocupat. Sunt niște maimuțoi, niște măscărici, niște muppets toți liderii europeni. Dacă îți spun eu astăzi nu râde și nici nu te speria ca asta e o realitate. Te uiți la ei și vezi ce fac de doi ani, în loc, discret, sobru, să ia măsuri serioase ca Europa să se poată apăra, nu fac decât să vorbească .

Deci, vom fi atrași și mult mai grav vom intra nepregătiți. Și asta înseamnă sacrificii uriașe de oameni care vor fi pe front. România are nevoie azi de 20% evident și de oameni, Florine, de oameni capabili să investească acești 20%, în primul rând în pregătirea a 200 mii de români care să fie la graniță. Când? În două ore. Și încă 300 în 24 de ore. Cu ce? Cu echipamente moderne. E capabilă România reală, aia care generează valoare, care generează PIB, care generează respectul în Europa și în lume, e capabilă România să facă asta? Evident, evident.

Hofi: E evident, cu dvs, în nu știu care linie…

Adrian Sârbu: Acum 49 de ani am terminat armata. Că eu am făcut armata. Într-un caz de conflict armat, nu trebuie să mă întrebe nimen dacă mă voi pune la dispoziție. Eu sunt la dispoziție și am capacitatea, indiferent de rezultat și indiferent de soarta pe care o voi avea, să aduc o contribuție la apărarea României.

Citește și