• România se află pe locul 47 în lume în clasamentul puterilor militare, primele locuri fiind ocupate de SUA, China și India
  • Pentru a-și asigura securitatea internă și externă, România trebuie să investească în apărare anual între 36 și 70 de miliarde de euro, afirmă Adrian Sârbu.
  • Este nevoie de un control real asupra armatei, care trebuie să ne apere de dușmani și nu să tragă în noi, ca în decembrie 1989, mai afirmă el.

Global Firepower (GFP) a realizat clasamentul puterilor militare ale lumii pe 2024, și această clasificare a fost dezbătută miercuri seara la ȘTIU, pe Aleph News.

Nemo: Cele mai mari puteri militare din 2023 își mențin pozițiile și anul acesta. SUA, China și India. România noastră se menține pe locul 47, după Cehia, dar înaintea Danemarcei.

Adrian Sârbu: Hai să te întreb câte ceva, Hofi. Care ar trebui să fie astăzi forța militară a României ca să dormim și noi liniștiți în 2024 și în 2025, și așa mai departe?

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Nemo: Păi ce am văzut în scenariul ăsta, 300.000 de militari activi.

Adrian Sârbu: Uite, Nemo, eu zic așa. Ca și polonezii, noi trebuie să ne gândim că nu ne apără nimeni. Deci primul lucru trebuie să fii în stare să te aperi. Simplu.

Hofi: Ia uite cu ce ne apărăm…

Adrian Sârbu: Tu știi că noi avem o singură brigadă echipată corespunzător la standarde NATO? Una.

România, ca să-ți fie clar, (…) trebuie să investească între 10 și 20% din PIB în securitatea ei internă și externă. Pune-i și pe milițieni, și pe așa-zișii securiști, și pe unii, și pe alții, pe toți. Între 10-20, da? Dacă PIB-ul e 360 de miliarde (euro), între 36 de miliarde și vreo 70 de miliarde pe an. De ce spre 70? Pentru că noi avem o întârziere de 30 de ani. Noi, timp de 30 de ani, am distrus tehnica militară, nu am creat. Eu cred că noi astăzi trebuie să avem 200.000 militari pregătiți instantaneu și 300.000, așa numitele forțele Ministerului de Interne, adică milițieni, jandarmi, și o resursă foarte bună pe care nu o luăm în seamă, bodyguarzii. Nu toți bodyguarzii sunt borțoși care vin să doarmă în post noaptea.

Deci noi dacă ne-am apuca serios și ne-am întreba „domne, dacă noi suntem în NATO, dacă tot suntem în NATO, dacă tot nu e război, nu aplicăm doctrina aia dacă tot e război să ne ținem de el și să ne pregătim de război”, nu? Nouă ne trebuie 200.000 de militari perfect pregătiți. Ăsta e un efort uriaș zi de zi în următorii 5 ani. Nu să faci rost de 200.000 de români să-i faci carne de tun, cum a fost la Revoluție, de au murit românii omorâți de români. Nu, să-i chemi, să-i motivezi, să creezi o carieră militară.

Și trebuie să ne actualizăm cu tehnica și tehnologiile moderne militare și să nu ne mai întoarcem tot timpul în secolul XIX. Să vorbim de tancuri, să vorbim de tunuri, să vorbim de nu știu ce. Astăzi vorbim de inteligența artificială, soldatul universal, ca în filmul ăla cu van Damme, și de sisteme de apărare a unor țări mici, care, cuplate, în sistemul NATO, să genereze valoare, Hofi, valoare.

Polonia are o armată stand-by de 300.000 de cetățeni și o forță de mobilizare foarte rapidă.

Hofi: Sunteti foarte îndrăgostit de America și de ceea ce se întâmplă acolo și vă imaginați că se poate întâmpla și în România.

Adrian Sârbu: Da, e utopia de mintea și sufletul meu, dar eu merg cu ea. Eu un handicap?

Hofi: De acolo vine și chestia asta pentru că în America armata este construită să nu facă rău cetățeanului și populației și nu s-a întâmplat niciodată în istorie acest lucru. În România, armata a fost contra poporului. Vorbeați de decembrie 1989. Asta este o mare problemă. I-am văzut chiar și zilele astea pe jandarmi, că ați pomenit și aceste clase, nu doar armata în sine la securitate internă, jandarmi având grijă de cei care făceau grevă, transportatori și agricultori să nu se apropie de oraș. Și erau destul de agresivi cu ei. Mă tem de o Românie care este mult sub America, mă tem de o Românie, care, dacă ar avea atât de mulți militari și oameni de securitate cum spuneți, se va apropia de ceea ce este astăzi Rusia în care, dacă cineva mișcă, oricând găsești 10 băieți să-i trimiți peste cineva acasă să-l ridice.

Adrian Sârbu: Eu îți spun că sunt soluții. Putem lua această chestiune (a ta) și atunci eu sunt de acord că renașterea capacității de apărare a României, care astăzi nu există, Doamne ferește să intrăm și noi într-un scenariu de război, trebuie să fie sincronă cu o schimbare constituțională în România și să avem control real asupra armatei.

Și atunci când spunem „Armata e cu noi”, cum am spus în 89, nu spunem pe ideea „nu mai trageți în noi că sunteți cu noi”, ci „voi nu o să trageți niciodată în noi și o să trageți în dușmani pentru că armata suntem noi”.

Eu am nevoie de o investiție în omul capabil în calitate de civil să apere țara.

Citește și