• Bogații cer să fie taxați, iar banii să meargă către serviciile publice numai că o astfel de măsură s-a dovedit până acum un eșec.
  • Europa are resurse pentru noi tehnologii, armată, trecerea la verde, dar banii sunt tocați pe întreținerea miilor de funcționari de la Bruxelles și Strasbourg.
  • Dacă reducem cheltuielile bugetare ale Europei cu 10%, banii ar putea fi alocați pentru învățare, inclusiv în domeniul militar, afirmă Adrian Sârbu.

Hofi: Superbogații lumii cer să fie taxați. Peste 250 de milionari și miliardari au cerut elitelor de la Forumul economic mondial de la Davos să introducă taxe pentru avere care să ajute la îmbunătățirea serviciilor publice în toată lumea.

Nemo: Este o preocupare pe care am văzut-o și anul trecut, tot la forumul de la Davos au fost 205 miliardari sau multimilionari care au semnat o scrisoare către cei de la Davos, haideți să facem ceva cu taxarea.

Hofi: Am bani de mă enervează, asta spuneau.

Recomandări

UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
UNDE MĂNÂNCI AZI? LA STREET FOOD FESTIVAL
UNDE MĂNÂNCI AZI? LA STREET FOOD
CE FACI AZI? ȘEDINȚĂ FOTO DE PAȘTE
BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA

Nemo: Nu neapărat de mă enervează. Am bani suficient de mulți cât să vreau și mai mulți. Știi care e problema? Reiau acea teorie exprimată de Ford. Dacă vreau bani mai mulți, trebuie ca cei care mă plătesc să aibă și ei bani mai mulți.

Adrian Sârbu: E o campanie fără sens și foarte grav fără sens. De ce? Eu te întreb unde să meargă banii ăștia pe care îi dă Waren Buffet, care a zis că donează 90% din averea lui. Și Zuckerberg la fel a spus, și Bill Gates, și chiar Bill Gates dă încolo și încoace, mai primește și înapoi. Unde să meargă banii ăștia, Nemo?

Nemo: În zone sărace, să ridice economic acele zone sărace.

Adriam Sârbu: În zone sărace, să le dea la săraci să-și ia ciungă, nu?

Nemo: Nuu.

Adrian Sârbu: Avem eșecurile astea de după al doilea Război Mondial. De atunci tot aud „să ajutăm lumea a treia, să-i dăm grâu, să-i dăm mâncare, să-i aia” și nu funcționează. Am auzit un lucru și mai grav. Să luăm banii de la bogați pentru a îmbunătăți serviciile publice. Adică să le mai îngrașe un pic, nu, bugetarii? Să luăm de la bogați, care poate, oamenii ăia, ei singuri, sau cu angajații lor și-au maximizat return-ul la capital. Vorbim de o avere. O avere, un capital. Și au produs mai mult, care generează taxe natural. Și hai să le dăm ăstora la buget. Aici e supărarea în Europa și supărarea mea pe ei. Resurse pentru dezvoltare în Europa, pentru armată, inclusiv pentru trecerea la verde, pentru implementare tehnologică, o Europă care este o puturoasă în a investi în tehnologii noi. Știm cât de înapoiați suntem în economia digitală, la noi numai cu motoare, cu mașini, cu tractoare, cu Mercedes-uri, cu BMW-uri, dar nu sunt digitale. N-ar fi normal, să ne uităm așa, ăștia, care cerem bani de la bogați, domne, dacă reducem cu 10% cheltuielile bugetare ale Europei? Nu mai avem zeci de mii ploșnițe la Bruxelles, că noi vorbim de sutele de mii de aici, dar să vezi ce e la Bruxelles, ce salarii au, la Strasbourg, ce bani au ăștia, degeaba. De-gea-ba! Nu ar fi cazul să inițiem o mișcare prin care să tăiem 10% din cheltuielile bugetare ale Europei, fiecare țară din Europa. Și nu tăiem din militare. Nu. Tăiem din angajați și cheltuielile pe care le generează aceștia. Și ce facem cu ele? Le punem frumos la învățare și parte din învățare e învățarea militară că eu nu am cum să-ți fac ție un soldat mâine. Dacă vreau să te fac pe tine militar, îmi trebuie 2-3 ani să te pregătesc.

Hofi: Să o luați pe fata aia de la Rădăuți care a ieșit campioană mondială la counter-strike.

Adrian Sârbu: De ce nu? Ca ea, poate trebuie 10-20 de mii, da? Și stă frumos la ea și lucrează acolo la drone. Deci, tot auzi cu bogații ăștia, hai Marcela că acum ne spui câți bogați sunt în Franța, câta ipocrizie e în Franța cu bogăția asta, ce impozite uriașe au ăia și fug de ele. Mă, să luăm și de la bogații ăștia, dar să se ducă banii ăștia dirijat. Domne, unde se duc banii de la cetățenii ăștia? Să îmbunătățim servicii. Păi ce servicii nu ai în Europa Occidentală? Și serviciile pe care nu le vrei le ai. Știi unde nu ai servicii? Unde sunt angajați tot felul de cretini, tot felul de ploșnițe, tot felul de imigranți. Dă-i mă și lui ăla un job. Cum spunea Marcela, ăia stau acolo sute de mii și primesc alocații din bugetul Franței.

Citește și