• 4/10 anunțuri pentru joburi postate de bussinesuri în 2023 au fost pentru candidați entry-level.
  • Peste 2 din 10 angajatori au acceptat și angajați fără experiență, arată un studiu eJobs.
  • 15,7% dintre aplicările entry-level au mers către joburile remote.

Cât de greu găsești angajații în 2024? 4 din 10 anunțuri pentru joburi postate de businessuri în 2023 au fost pentru candidați entry level, arată o statistică publicată de eJobs. Mai mult de 2 din 10 angajatori au acceptat și angajați fără experiență și doar două din 10 anunțuri de joburi au fost pentru candidați de nivel senior. Ce se ascunde în spatele acestor cifre ne spune

Răzvan Botea, editor la Ziarul Financiar

,,4 din 10, așa cum arată studiul eJobs, au fost job-uri listate pentru angajați de tip pentru entry level, adică fără experiență sau cu o experiență foarte mică sub 2 ani. Un factor, determinant pentru această statistică, este faptul că piața muncii din România a continuat să fie foarte, foarte strânsă în 2023. În ciuda faptului că inflația a fost destul de mare, piața muncii a rămas și dobânzile au crescut. A fost o piață a candidaților mai degrabă decât o piață companiilor, astfel încât mulți și-au permis să ceară creșteri de salarii sau să plece din companii pentru salarii mai bune. Și atunci și angajatorii au luat, probabil, oameni fără experiență, pentru că efectiv nu au găsit altceva”.

Cum stăm în România?

,,Ne uităm în România, anual, 100.000 de străini asiatici intră în țară pentru a lucra aici pe diferite domenii, de exemplu livrator, pe șantiere, dar îi vedem și în supermarket-uri sau fast-food-uri. Statistica nu este surprinzătoare pentru 2024. Și cu asta închei. Se anunță un an un pic mai relaxat pentru piața muncii. Raportul de forțe începe să treacă din nou către angajator”, a explicat la Aleph News, Răzvan Botea.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
MENIU A LA GREC
JOE BIDEN DECLASIFICĂ MARIJUANA
RAZBOIUL PENTRU A.I. A ÎNCEPUT

Citește și