• Rebelii Houthi au bombardat navele comerciale din Marea Roșie săptămâni în șir.
  • Forțele armate ale SUA au luat deja măsuri de contracarare. Acum, statele UE au convenit să înceapă o operațiune militară comună „de principiu”.
  • Potrivit diplomaților, operațiunea ar trebui, ideal, să înceapă luna viitoare și să pună capăt atacurilor rebelilor Houthi din Yemen.

Statele UE au ajuns la un acord politic „de principiu” pentru a lansa o operațiune militară pentru securizarea transportului maritim în Marea Roșie. Acest lucru a fost anunțat de șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, după o întâlnire a miniștrilor de externe de la Bruxelles, scrie N-TV.

Potrivit diplomaților, operațiunea ar trebui, ideal, să înceapă luna viitoare și să pună capăt atacurilor rebelilor Houthi din Yemen.

Rebelii Houthi bombardează navele, susțin ei, pentru a forța încetarea atacurilor israeliene în Fâșia Gaza, care au urmat masacrului fără precedent al Hamas din Israel la 7 octombrie.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Conform planurilor actuale, operațiunea UE va implica trimiterea de nave de război europene și sisteme de avertizare timpurie aeriană în regiune pentru a proteja navele de marfă. Cu toate acestea, nu este planificată participarea la atacurile SUA împotriva pozițiilor Houthi din Yemen.

Potrivit surselor guvernamentale, Germania intenționează să participe la operațiunea militară cu fregata „Hessen” – cu condiția ca Bundestag să emită un mandat corespunzător după finalizarea planificării UE. Nava este echipată, printre altele, cu rachete antiaeriene.

Luni, ministrul de externe Annalena Baerbock a cerut ca pregătirile pentru operațiunea militară planificată de UE să fie finalizate rapid. Detaliile finale trebuie clarificate acum urgent, a spus ea în cadrul întâlnirii UE.

Atacurile rebelilor Houthi afectează și „una dintre arterele centrale ale navigației libere și, astfel, a comerțului mondial”. Din cauza pericolelor, marile companii de transport evită tot mai mult ruta maritimă cea mai scurtă între Asia și Europa prin Marea Roșie și Canalul Suez. Acest lucru are acum un impact semnificativ asupra economiei globale. SUA și Marea Britanie au atacat recent ținte Houthi în Yemen.

Planul inițial al UE era să extindă pur și simplu mandatul operațiunii existente anti-piraterie „Atalanta” în Oceanul Indian, pentru operațiuni în Marea Roșie. Cu toate acestea, acest plan a eșuat din cauza opoziției Spaniei, care este în prezent națiunea principală în Operațiunea Atalanta. Motivul pentru veto a fost un conflict în cadrul coaliției guvernamentale spaniole cu privire la participarea țării în operațiunile militare din Marea Roșie. În special, stânga simpatizează cu dorința de a convinge Israelul să oprească operațiunile militare în Fâșia Gaza.

Citește și