• Loviturile au loc în contextul în care SUA i-au desemnat pe rebelii Houthi drept „teroriști globali”.
  • Rebelii Houthi au început să atace navele comerciale în noiembrie, spunând că răspund la operațiunea militară a Israelului din Gaza.
  • Ca răspuns, la 11 ianuarie, SUA și Regatul Unit au lansat un val de atacuri aeriene împotriva a zeci de ținte Houthi.

SUA au efectuat o a patra rundă de lovituri asupra țintelor Houthi în Yemen, au confirmat miercuri seară oficiali ai Pentagonului. Aproximativ 14 rachete Houthi, despre care SUA afirmă că ar fi putut fi destinate atacurilor asupra navelor din Marea Roșie, au fost ținta forțelor americane, scrie BBC.

Centcom – comandamentul american pentru Orientul Mijlociu – a declarat că locațiile au fost lovite de rachete Tomahawk lansate de pe navele US Navy.

Loviturile au loc în contextul în care SUA i-au desemnat pe rebelii Houthi drept „teroriști globali”. Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat că această măsură, care a revenit asupra unei decizii de a elimina această desemnare în primele zile ale administrației Biden, a fost un răspuns la atacurile continue ale militanților asupra transportului maritim comercial din regiune.

Recomandări

TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CE FACI ÎN CAPITALĂ DE FLORII?
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE

Rebelii Houthi au început să atace navele comerciale în noiembrie, spunând că răspund la operațiunea militară a Israelului din Gaza. De atunci, gruparea a lansat zeci de atacuri asupra petrolierelor comerciale care trec prin Marea Roșie, una dintre cele mai aglomerate rute maritime din lume.

Ca răspuns, la 11 ianuarie, SUA și Regatul Unit au lansat un val de atacuri aeriene împotriva a zeci de ținte Houthi. Atacurile – susținute de Australia, Bahrain, Olanda și Canada – au început după ce forțele Houthi au ignorat un ultimatum de încetare a atacurilor în regiune.

Loviturile de miercuri asupra țintelor Houthi au urmat altor atacuri asupra transportului maritim comercial. Cu câteva ore mai devreme, grupul a lovit o navă deținută și operată de SUA pentru a doua oară în această săptămână. Rebelii au folosit o dronă unidirecțională pentru a ținti nava M/V Genco Picardy în Golful Aden, a precizat Centcom. Nava a suferit unele avarii, dar niciun membru al echipajului nu a fost rănit în urma atacului.

„Aceste rachete aflate pe șine de lansare reprezentau o amenințare iminentă la adresa navelor comerciale și a navelor marinei americane din regiune și ar fi putut fi lansate în orice moment, determinând forțele americane să își exercite dreptul și obligația inerentă de a se apăra”, a declarat Centcom.

Citește și