• UE va aproba un plan de cooperare în domeniul Apărării cu Republica Moldova.
  • UE și Moldova vor coopera în schimbul de informații, achiziții și pregătire.
  • Rusia a amenința Moldova că merge pe urmele regimului de la Kiev.

Republica Moldova și UE sunt pe cale să își aprofundeze cooperarea în domeniul apărării la un nivel fără precedent, în timp ce Chișinăul sfidează avertismentele Moscovei, scrie Financial Times. Republica Moldova va spori schimbul de informații cu UE, va efectua exerciții militare comune și va fi inclusă în sistemul comun de achiziții de arme al Uniunii. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, amenința încă din martie că Moldova riscă să calce pe urmele regimului de la Kiev.

Potrivit planului Uniunii Europene, care urmează să fie aprobat săptămâna viitoare,  Republica Moldova va spori schimbul de informații, va efectua exerciții militare comune și va fi inclusă în sistemul comun de achiziții de arme al Uniunii, mai scriu jurnaliștii Financial Times.  

Sursa media mai notează că ,,acesta ar urma să încerce să consolideze participarea Republicii Moldova la misiunile de apărare ale UE, inclusiv la exerciții militare. Țara va fi, de asemenea, integrată în inițiative legate de industria de apărare, inclusiv achiziții comune. Moldova și UE vor lua, de asemenea, măsuri pentru a extinde domeniul de aplicare și a crește nivelul de clasificare a informațiilor partajate, se afirmă în propunere. Parteneriatul va căuta, de asemenea, să sporească cooperarea între agențiile moldovenești și europene pentru a se apăra împotriva manipulării străine, a amenințărilor cibernetice și teroriste”.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Rusia se opune ca foste ţări sovietice, precum Ucraina, Moldova şi Georgia să se alăture Uniunii. Pentru a împiedica acest lucru, ameninţă cu războiul, poartă un război în Ucraina, a acaparat 20 la sută din teritoriul Georgiei, refuză să retragă militarii din Transnistria şi sprijină grupurile separatiste de pe teritoriul Moldovei.

Moldova a declarat toamna trecută de Rusia reprezintă a ameninţare la adresa securităţii şi are tratate de cooperare cu mai multe ţări, inclusiv cu Franţa şi românia.

România sprijină armata Moldovei în special în învăţământ, în pregătirea şi instruirea militarilor, dar şi în asistenţă pentru reformă.

Citește și