Finlanda a îndemnat cetățenii să petreacă mai puțin timp în saună pe fondul crizei de energie

sauna

sauna

Finlandezii sunt îndemnați să reducă termostatele în această iarnă, să facă dușuri mai scurte și să petreacă mai puțin timp în saună, în timp ce Europa se confruntă cu o criză de energie ca urmare a războiului Rusiei din Ucraina.

Campania națională de economisire a energiei a fost anunțată săptămâna aceasta.

Rusia a întrerupt livrările de gaze către Finlanda și alte țări europene în ultimele luni, ceea ce a dus la creșterea prețurilor la energie.

Denumită Cu un grad mai puțin”, campania va fi lansată pe 10 octombrie, a declarat vineri Kati Laakso, purtător de cuvânt al companiei de stat Motiva, care promovează sustenabilitatea, pentru AFP.

Compania se află în spatele inițiativei, împreună cu guvernul finlandez și autoritatea energetică.

Pe lângă reducerea încălzirii și efectuarea de dușuri mai scurte, finlandezii vor fi încurajați să reducă timpul petrecut la saună.

Cu un număr estimat de trei milioane de saune pentru 5,5 milioane de oameni, baia de aburi este o instituție tradițională finlandeză, unde este 85 de grade Celsius.

În contextul creșterii prețurilor la energie, campania îi va îndemna, de asemenea, pe finlandezi să petreacă mai puțin timp cu aparatele electronice de divertisment, să închidă încălzirea garajului și să economisească benzina conducând mai încet.

Acestea sunt doar câteva opțiuni. Sperăm că oamenii vor urma în mod voluntar recomandările și vor înțelege situația, că ne îndreptăm spre o iarnă dificilă”, a declarat Laakso.

Poate că oamenii nu au nevoie să meargă la saună în fiecare zi. Poate doar o dată pe săptămână”, a adăugat ea.

Este pentru prima dată când în Finlanda a fost introdusă o campanie de economisire a energiei de la criza petrolieră din anii 1970.

În luna mai, gigantul energetic rus Gazprom a întrerupt livrările către țara vecină, Finlanda, după ce Helsinki a refuzat să plătească factura în ruble, așa cum ceruse Moscova în încercarea de a evita sancțiunile financiare și de a forța clienții europeni din domeniul energiei să își susțină banca centrală.

În 2021, Gazprom a furnizat aproximativ două treimi din consumul de gaz al țării, dar numai opt procente din consumul total de energie.

Gasum, compania energetică de stat din Finlanda a declarat că va folosi alte surse, cum ar fi conducta Balticconnector, care leagă Finlanda de Estonia, țară membră a UE.

Exit mobile version