• Finlanda va reduce numărul de vize eliberate rușilor începând cu 1 septembrie.
  • Decizia este luată pe fondul unei valuri de turiști ruși care se îndreaptă spre Europa.
  • Oleg Morozov, membru al parlamentului rus, a declarat că Moscova ar trebui să nu le mai permită finlandezilor să călătorească în țară.

Punctele de trecere a frontierei terestre din Finlanda au rămas printre puținele puncte de intrare în Europa pentru ruși, după ce o serie de țări occidentale și-au închis spațiul aerian pentru avioanele rusești ca răspuns la atacul Rusiei asupra Ucrainei.

Guvernul finlandez a fost de acord marți să reducă numărul acestora, după ce turiștii ruși au început să folosească aeroportul finlandez Helsinki-Vantaa ca poartă de acces către destinațiile de vacanță europene, în urma ridicării de către Rusia, în urmă cu o lună, a restricțiilor de frontieră legate de pandemia.

Și poate că acest lucru nu este foarte potrivit dacă ne gândim, de exemplu, la restricțiile spațiului aerian instituite pentru Rusia, a declarat ministrul de externe Pekka Haavisto reporterilor după discuțiile guvernamentale. Finlanda ar urma să reducă numărul de programări zilnice pentru cererile de viză în Rusia de la 1.000 la 500 pe zi, cu doar 100 alocate turiștilor, a precizat ministerul.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Numărul de vize acordate era deja mult mai mic decât înainte de pandemie și de război. În iulie, Finlanda a acordat doar 16.000 de vize rușilor, față de 92.100 în aceeași lună din 2019, au arătat statisticile ministerului de externe.

Finlanda și statele baltice vor propune, de asemenea, ca Uniunea Europeană să întrerupă un acord de facilitare a vizelor cu Rusia, care facilitează călătoria rușilor către și în interiorul Uniunii Europene, a declarat Haavisto.Unii lideri UE, cum ar fi premierul finlandez Sanna Marin și omologul său estonian Kaja Kallas, au cerut o interdicție a vizelor la nivelul UE, pe care cancelarul german Olaf Scholz a contestat-o luni, spunând că rușii ar trebui să poată părăsi țara de origine dacă nu sunt de acord cu guvernul.

Finlanda analizează posibilitatea de a crea o viză umanitară națională care ar putea fi acordată rușilor care au nevoie să fugă sau să viziteze Europa în scopuri precum jurnalismul sau apărarea drepturilor omului, a adăugat Haavisto.

Potrivit normelor UE, un turist trebuie să solicite o viză din țara pe care intenționează să o viziteze, dar poate intra în spațiul Schengen fără controale la frontieră din orice punct și poate călători în acest spațiu timp de până la 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile.