Joe Biden aprobă aderarea la NATO pentru Finlanda și Suedia

JOE BIDEN
  • SUA au devenit al 23-lea aliat care a aprobat aderarea celor două țări la NATO.
  • Biden a declarat că a vorbit cu șefii celor două națiuni înainte de a semna ratificarea.
  • Cele două națiuni au evitat mult timp aderarea la NATO pentru a liniști Rusia.

Președintele american Joe Biden a aprobat oficial aderarea Finlandei și Suediei la alianța de apărare NATO. El a semnat instrumentele de ratificare care au oferit sprijinul oficial al SUA pentru intrarea națiunilor nordice în pactul de apărare reciprocă, parte a unei remodelări a poziției de securitate europeană după invazia Rusiei în Ucraina.

Prin încercarea de a se alătura NATO, Finlanda și Suedia își iau un angajament sacru, conform căruia un atac împotriva unuia este un atac împotriva tuturor, a declarat Biden la semnare, în timp ce a numit parteneriatul alianța indispensabilă.

SUA a devenit al 23-lea aliat care aprobă aderarea celor două țări la NATO. Biden a declarat că a vorbit cu șefii celor două națiuni înainte de a semna ratificarea și i-a îndemnat pe ceilalți membri NATO să finalizeze cât mai repede posibil propriul proces de ratificare.

Cele două națiuni au evitat mult timp aderarea la alianță pentru a liniști Rusia, aflată în apropiere. Atât Finlanda, cât și Suedia au oferit ajutor militar Ucrainei după ce Rusia a invadat națiunea. Premierul suedez Magdalena Andersson, în favoarea aderării la NATO, a declarat: Dacă Suedia este atacată, atunci avem oportunități mai bune de a obține sprijin din partea altor țări, dar oferiți și garanții de securitate.