• Dacă va fi finalizat, un astfel de gard ar putea acoperi între 10% și 20% din cele 833 de mile de graniță ale Finlandei cu Rusia, cea mai mare graniță de acest tip pe care o împarte o națiune europeană cu Rusia.
  • Proiectul are loc în timp ce atât Finlanda, cât și Suedia așteaptă aprobarea finală pentru aderarea lor la NATO.
  • NATO a rămas unită și se extinde chiar mai repede și mai departe din cauza războiului din Ucraina.

În ceea ce privește zidurile, acesta se anunță a fi mult mai puțin impunător decât Zidul Berlinului și nici pe departe la fel de divizator din punct de vedere politic ca bariera râvnită de fostul președinte Donald Trump între SUA și Mexic.

Dar gardul planificat de Finlanda la granița cu Rusia pare a fi o declarație geopolitică majoră, una care ar putea alimenta tensiuni și mai mari între Kremlin și Occident, semnalând în același timp că războiul Rusiei din Ucraina ar fi putut modifica pentru totdeauna atitudinea Europei față de vecinul său.

Oficialii gărzii de frontieră finlandeze au anunțat recent că vor începe în primăvara anului viitor construcția unei porțiuni de aproape trei kilometri de gard la granița dintre Finlanda și Rusia, în apropiere de orașul Imatra din estul țării. Dincolo de această construcție inițială, liderii finlandezi au propus, la începutul acestei luni, să cheltuiască până la 143 de milioane de dolari pentru a construi încă mulți kilometri de gard de-a lungul graniței țării cu Rusia, gardul urmând să se întindă în cele din urmă pe mai bine de 160 de kilometri.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Dacă va fi finalizat, un astfel de gard ar putea acoperi între 10% și 20% din cele 833 de mile de graniță ale Finlandei cu Rusia, cea mai mare graniță de acest tip pe care o împarte o națiune europeană cu Rusia.

Proiectul are loc în timp ce atât Finlanda, cât și Suedia așteaptă aprobarea finală pentru aderarea lor la NATO, un demers care a iritat Moscova și chiar a dus la amenințări voalate cu noi acțiuni militare rusești împotriva vecinilor săi. Oficialii NATO fac presiuni pentru ca cele două națiuni să adere pe deplin la alianță cât mai curând posibil, deși disputele continue cu Turcia, membră NATO, întârzie procesul.

Pentru președintele rus Vladimir Putin, gardul propus ar fi doar cea mai recentă ripostă nedorită la decizia sa fatală de a invada Ucraina în urmă cu nouă luni. Liderul rus a dat vina pe expansiunea NATO din ultimele două decenii ca fiind unul dintre motivele pentru care a ordonat invazia, dar războiul s-a dovedit mult mai dificil decât și-a imaginat, NATO a rămas unită și se extinde chiar mai repede și mai departe din cauza războiului din Ucraina.