• În cadrul unui eveniment la Stockholm, prim-ministrul suedez Magdalena Andersson a declarat că se așteaptă ca în viitorul apropiat să aibă loc întâlniri constructive cu Turcia.
  • Haavisto a declarat că nu vede necesitatea unor modificări legislative legate de terorism, cerute marți de ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu.
  • Turcia a acuzat Finlanda și Suedia că adăpostesc persoane care au legături cu grupuri pe care le consideră organizații teroriste, inclusiv Partidul Muncitorilor din Kurdistan.

Finlanda și Suedia au declarat miercuri că vor continua dialogul cu Turcia cu privire la candidaturile lor la aderarea la NATO, dar nu au precizat dacă au existat progrese în ceea ce privește depășirea obiecțiilor Ankarei față de aderarea lor la alianța militară.

Vecinii nordici au depus luna trecută cererea de aderare la NATO ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, dar s-au confruntat cu rezistență din partea Turciei, care îi acuză că sunt refugii sigure pentru militanții kurzi și dorește ca ei să elimine interdicțiile privind exportul de arme.

„Împreună cu Suedia, ne vom face temele și ne vom pregăti pentru întrebările pe care le are Turcia”, a declarat ministrul finlandez de externe Pekka Haavisto reporterilor la Helsinki, comentând discuțiile care au avut loc la Ankara săptămâna trecută.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, în timpul unei vizite la Washington, că va convoca la Bruxelles, în zilele următoare, înalți oficiali din Finlanda, Suedia și Turcia pentru a discuta această problemă.

Secretarul de stat american Antony Blinken, după întâlnirea cu Stoltenberg, a declarat că preocupările de securitate ale membrilor NATO trebuie luate în considerare, dar s-a declarat încrezător că procesul de aderare a Finlandei și Suediei va avansa.

O ofertă de aderare la NATO necesită sprijinul unanim al celor 30 de state membre actuale ale alianței. În cadrul unui eveniment la Stockholm, premierul suedez Magdalena Andersson a declarat că se așteaptă ca în viitorul apropiat să aibă loc întâlniri constructive cu Turcia.