• Directorul de comunicare al lui Erdogan, Fahrettin Altun, a declarat pentru cel mai mare cotidian finlandez Helsingin Sanomat că Finlanda trebuie să ia în serios preocupările Turciei.
  • Guvernul Finlandei trebuie să decidă ce este mai important – să adere la NATO sau să protejeze cererile făcute.
  • Statele nordice au declarat că ele condamnă terorismul și sunt deschise la dialog.

Finlanda și Suedia ar trebui să își modifice legile, dacă este necesar, pentru a satisface cererile transmise de Turcia și pentru a obține sprijinul acesteia în vederea aderării lor la NATO, a declarat marți ministrul turc de externe, dublând amenințarea de a se opune unei extinderi istorice a alianței.

Într-o mișcare care i-a șocat pe aliații săi, Turcia s-a opus pe 13 mai aderării Finlandei și Suediei la NATO pe motiv că acestea adăpostesc persoane legate de grupuri pe care le consideră teroriste, inclusiv Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), și pentru că au oprit exporturile de armament către Turcia în 2019. Statele nordice au solicitat să adere la NATO după invazia Rusiei în Ucraina. Toți cei 30 de membri NATO trebuie să aprobe orice plan de extindere.

Mevlut Cavusoglu a declarat că Turcia, membră NATO de șapte decenii, nu își va ridica dreptul de veto decât dacă cererile sale vor fi îndeplinite, reluând comentarii recente ale președintelui Tayyip Erdogan. Ankara a declarat că Suedia și Finlanda trebuie să înceteze să mai sprijine PKK și alte grupări, să le interzică să organizeze orice eveniment pe teritoriul lor, să îi extrădeze pe cei căutați de Turcia pentru acuzații de terorism, să sprijine operațiunile militare și de combatere a terorismului ale Ankarei și să ridice toate restricțiile privind exporturile de arme.

Recomandări

LIBANUL E ABANDONAT
PROCESUL „RUST” CONTINUĂ
ȘOȘOACĂ E SUSPENDATĂ
WALZ VREA PACE
KIM ȘI PUTIN SUNT „BFF”
PASTILA DE SPORT

Finlanda și Suedia au încercat să negocieze o soluție, iar alte capitale NATO au declarat că rămân încrezătoare că obiecțiile ridicate de Turcia – care deține a doua cea mai mare armată a NATO – pot fi depășite.

Cavusoglu a declarat că Turcia a oferit delegațiilor finlandeză și suedeză în vizită documente care descriu cererile în timpul discuțiilor de la Ankara de săptămâna trecută și că așteaptă răspunsul acestora, adăugând că se așteaptă ca aliații să lucreze pentru a aborda problemele de securitate.

Statele nordice au declarat că condamnă terorismul și sunt deschise la dialog. Cavusoglu a declarat că secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, lucrează la această problemă și a propus organizarea de discuții la Bruxelles cu toate cele trei țări, dar a precizat că Ankara nu vede niciun rost înainte ca Stockholm și Helsinki să răspundă la cererile sale scrise.