• Miercuri, Finlanda și Suedia depun împreună cererea de aderare la NATO. Azi, Parlamentul de la Helsinki a aprobat cu un vot covârșitor decizia.
  • Germania și Danemarca au primit și ele cu bucurie anunțul. Singura obiecție vine din Turcia.
  • La Moscova, rușii susțin că nu le pasă de aderarea nordicilor. Oricum participau la exerciții comune cu NATO de mulți ani, a spus Serghei Lavrov, ministrul de Externe.

Ziua cea mare a sosit. Miercuri, Finlanda și Suedia depun împreună cererea de aderare la NATO. Azi, Parlamentul de la Helsinki a aprobat cu un vot covârșitor decizia.

La Stockholm, ministrul de Externe Ann Linde a semnat documentul și l-a prezentat țării. A câștigat democrația, a explicat președintele finlandez. Împreună cu șefa guvernului suedez, el va vizita Casa Albă joi.

Germania și Danemarca au primit și ele cu bucurie anunțul. Singura obiecție vine din Turcia. Recep Tayyip Erdogan se opune aderării, cât timp țările nordice adăpostesc membri ai unor miliții kurde care i se opun. În 2019, Erdogan a lansat un atac împotriva unor grupări kurde din Siria, fără consultarea aliaților.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Emmanuel Macron a criticat gestul și a spus că, din cauza lui, NATO este în moarte cerebrală.

Sauli Niinisto, președintele Finlandei, spune că: ,,Cererea Rusiei de a opri extinderea NATO a avut ca scop reducerea opțiunilor noastre și slăbirea suveranității noastre. Rusia, încă o dată, este gata să își folosească armata în zonele vecine pentru a-și atinge scopurile. Toate acestea arată că poziția noastră tradițională a devenit nesustenabilă. „

Președintele Turciei, Tayyp Erdogan, declară: ,,Cum am putea să îi credem? Suedia este un incubator pentru organizațiile teroriste. Nu putem să le spunem „da” celor care impun sancțiuni Turciei.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, transmite: ,,Suntem obligați (să ajutăm – n.red.) de regulile ONU și mai ales ca prieteni și parteneri în Uniunea Europeană. Ambele țări se pot baza întotdeauna pe asistența noastră. „

La Moscova, rușii susțin că nu le pasă de aderarea nordicilor. Oricum participau la exerciții comune cu NATO de mulți ani, a spus Serghei Lavrov, ministrul de Externe. La televiziunea Russia 1, un analist militar a explicat că Rusia e mai izolată decât oricând.

Mihail Khodaryonk colonel în armata rusă: ,,În situația de față, care e lucrul cel mai important? Să nu zornăim armele! Să nu zornăim armele cu rachete îndreptate în direcția Finlandei. Pare ceva amuzant. Până la urmă, principalul neajuns al poziției noastre politice militare este că suntem, într-un fel, într-o izolare geopolitică completă. Oricât de mult urâm să recunoaștem asta, practic, întreaga lume este împotriva noastră.”