Scoția va deveni membru NATO dacă îşi va dobândi independenţa faţă de Regatul Unit

Sturgeon sursă foto - Twitter
  • Nicola Sturgeon declară că apartenența la NATO este esențială pentru Scoția independentă.
  • Primul ministru a insistat asupra faptului că războiul din Ucraina i-a întărit convingerea că apartenența la alianță este absolut corectă și esențială.
  • Aceasta survine în contextul în care Finlanda și Suedia – două țări care anterior se opuneau aderării la alianță – au declarat în ultimele zile că vor încerca să se alăture acum ca răspuns la agresiunea lui Vladimir Putin.

Scoția va adera la NATO dacă va deveni independentă, a declarat prim-ministrul scoţian Nicola Sturgeon în timpul unui discurs ţinut la Washington.

„Scoția va adera la NATO dacă va deveni independentă”, a declarat prim-ministrul scoţian Nicola Sturgeon în timpul unui discurs ţinut la Washington unde s-a întâlnit cu şeful Camerei Reprezentanţilor al Congresului american, Nancy Pelosi. 

Premierul scoţian, de altfel, lider al Partidului Naţional Scoţian, a susţinut că NATO este „piatra de temeliea politicii de securitate a unei Scoţii independente”. Unul dintre opozanţi, liderul Partidului Verde, Patrick Harvey, a declarat că se opune aderării Scoţiei independente la NATO.

Comentariile ei au venit după ce Suedia şi Finlanda şi-au depus cererile pentru aderarea la NATO, marcând o schimbare majoră în politica externă a ţărilor scandinave după invazia rusă a Ucrainei .

Liderul SNP a vorbit, de asemenea, despre posibilitatea „potenţialului uriaş” al energiei cu hidrogen, afirmând că Scoția ar putea dezvolta cea mai puternică „industrie semnificativă de hidrogen a Europei”, transmite The Scotsman. În septembrie 2014 s-a desfăşurat cel de-al doilea referendum pentru independenţa Scoţiei, iar 55% dintre votanţi au votat împotrivă. 

Prim-ministrul Nicola Sturgeon a obţinut aprobarea Parlamentului Scoţian pentru a solicita organizarea unui noi referendum de independenţă după încheierea acordului britanic privind Brexit. Atât SNP, cât și Verzii, s-au angajat să elimine armele nucleare din Scoția dacă țara ar vota pentru independență în viitor.

Reacționând la discursul lui Sturgeon, Stephen Kerr, un deputat conservator scoțian, a declarat: „Suntem deja membri ai NATO”.