• Incertitudinea politică a crescut semnificativ după ce Curtea Constituțională a României a anulat rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale.
  • Alegerile parlamentare din decembrie au dus la un legislativ mai divizat, cu o creștere a partidelor de extremă dreapta, anti-UE.
  • Fără măsuri suplimentare, agenția consideră că există riscuri pentru prognoza de deficit pentru 2025 de 7,5% din PIB.

Incertitudinea politică va rămâne ridicată în România în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale repetate din mai, afirmă Fitch Ratings într-o nouă analiză. Provocările legate de reducerea deficitelor record și stabilizarea datoriei, precum și riscurile privind durabilitatea guvernului de coaliție în contextul polarizării sociale, sunt reflectate în perspectiva negativă asupra ratingului suveran al României de „BBB-”.

Incertitudinea politică a crescut semnificativ după ce Curtea Constituțională a României a anulat rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale din noiembrie, în urma victoriei surprinzătoare a lui Călin Georgescu, din cauza presupusei interferențe străine. Alegerile parlamentare din decembrie au dus la un legislativ mai divizat, cu o creștere a partidelor de extremă dreapta, anti-UE.

Dezvoltările din acest an sunt în concordanță cu opinia Fitch, exprimată de la revizuirea ratingului din decembrie 2024, când au ajustat perspectiva României la negativă, că incertitudinea politică va rămâne ridicată cel puțin până la alegerile prezidențiale.

Recomandări

ERIC IA BRONZUL LA ROBOTICĂ
SUA ATACĂ YEMENUL
CE MĂNÂNCI AZI?
SPANIA E ATACATĂ
SUCCES FĂRĂ ONLINE
TRUMP AMENINȚĂ CU VETO

La începutul lunii martie, Curtea Constituțională a respins candidatura lui Georgescu pentru alegerile repetate din mai, ceea ce a dus la unele proteste din partea susținătorilor săi. Ciclul electoral prelungit întârzie probabil măsurile suplimentare de consolidare fiscală cel puțin până în a doua jumătate a anului 2025, așa cum Fitch a menționat când a confirmat ratingul României la „BBB-”/Negativ pe 21 februarie.

Fără măsuri suplimentare, agenția consideră că există riscuri pentru prognoza de deficit pentru 2025 de 7,5% din PIB, mai ales având în vedere deficitele lunare mari de la începutul anului 2025.

Citește și