• Florin Cîțu: Am văzut acest raport mai devreme. Încurajez public pe doamna ministru să îl facă public
  • Florin Cîțu: Sunt mai multe baze de date, este o compatibilitate de 96%, vom mai cere date ca să vedem dacă trebuie să mai îmbunătățim
  • Există diferențe de raportare a deceselor COVID, spune ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă: „aceste diferențe au la bază birocrația și diferite tipuri de raportare utilizate de spitale”

Premierul Florin Cîțu a vorbit, joi, într-un briefing de presă, despre raportul Ministerului Sănătății privind raportările deceselor COVID-19.

„Am văzut acest raport mai devreme. Încurajez public pe doamna ministru să îl facă public. Sunt mai multe baze de date, este o compatibilitate de 96%, vom mai cere date ca să vedem dacă trebuie să mai îmbunătățim. 

Că să îmbunătățești trebuie să ai toate informațiil efoarte clare. Ministerul Sănătății are o comisie pe care eu am înființat-o și își face treaba”, a declarat Florin Cîțu.

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

„Astfel de diferențe sunt în toată lumea. Noi am folosit platforma Corona Forms, care este cea mai stabilă. Dacă există un mod dea îmbunătăți raportarea o vom face. Comisia care analizează raportările a fost înființată acum două săptămâni”, a mai spus premierul.

Există diferențe de raportare a deceselor COVID, spune ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă: „aceste diferențe au la bază birocrația și diferite tipuri de raportare utilizate de spitale”.

Ministrul precizează că nu ar căuta greșeli și vinovați pentru diferențele de raportare, ci s-ar concentra pe o ameliorare a procesului de raportare.

Mihăilă cere direcțiilor de sănătate publică să transmită clarificări privitoare la metodele de raportare.

„Așa cum s-a întâmplat și în alte țări, se recomandă o actualizare a numărului de decese raportate, actualizare care este nevoie să plece de la certificatele medico-legale care au cele mai elocvente date, iar aceste certificate sunt certificatele medicale constatatoare ale deceselor”, spune ministrul.

Mihăilă spune, însă, că există diferențe între datele care au fost raportate în diferitele platforme: „Așa cum spune și comisia în concluziile formulate, aceste diferențe au la bază birocrația și diferite tipuri de raportare utilizate de spitale”.