• Președintele și directorul general al Fondului Monetar, Kristalina Georgieva: „Din cauza războiului, în 2023 vom intra în recesiune.”
  • Miniştrii de finanţe ale G20 şi guvernatorii băncilor centrale se pregătesc să se întâlnească la Bali, unde vor discuta despre economia globală, inclusiv despre securitatea alimentară şi impactul războiului din Ucraina.
  • Kristalina Georgieva a cerut „acţiuni decisive şi o cooperare internaţională puternică, condusă de G20”.

Președintele și directorul general al Fondului Monetar, Kristalina Georgieva: „Din cauza războiului, în 2023 vom intra în recesiune.”

În timp ce miniştrii G20 şi guvernatorii băncilor centrale se reunesc la Bali în această săptămână, aceştia se confruntă cu o perspectivă economică globală care s-a „întunecat semnificativ” , a declarat şeful Fondului Monetar Internaţional.

Kristalina Georgieva a sugerat că FMI îşi va reduce aşteptările privind creşterea economică globală în această lună, declarând că perspectivele rămân „extrem de incerte” şi dând vina pe războiul din Ucraina, o inflaţie mai mare decât se aştepta şi pe pandemia Covid în curs.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Într-o declaraţie, ea a spus:

„Va fi un 2022 dificil şi, posibil, un 2023 şi mai greu, cu risc crescut de recesiune.

Tragedia umană a războiului din Ucraina s-a agravat. La fel, are şi impactul economic, în special prin şocurile preţurilor mărfurilor care încetinesc creşterea şi exacerbează o criză a costului vieţii care afectează sute de milioane de oameni – şi în special oamenii săraci care nu îşi pot permite să-şi hrănească familiile. Şi este doar din ce în ce mai rău.”

Miniştrii de finanţe ale G20 şi guvernatorii băncilor centrale se pregătesc să se întâlnească la Bali, unde vor discuta despre economia globală, inclusiv despre securitatea alimentară şi impactul războiului din Ucraina.

Georgieva a cerut „acţiuni decisive şi o cooperare internaţională puternică, condusă de G20”.

Guvernatorul băncii centrale a Indoneziei, Perry Warjiyo, este precaut cu privire la perspectiva de a ajunge la un acord cu privire la calea de urmat, spunând: „Sperăm să fie mai bun, dar bineînţeles să ne pregătim pentru ce e mai rău”.

Georgieva a spus că inflaţia s-a „extins dincolo de preţurile alimentelor şi energiei”, ceea ce a determinat multe bănci centrale să crească costul împrumuturilor, ceea ce a spus că va „trebuie să continue”.