- Războiul nu se simte doar în Europa, unde toate ţările sunt în stare de alertă, după invazia pe care Rusia a demarat-o pe 24 februarie.
- 50 de ţări, inclusiv multe dintre ţările mai puţin dezvoltate, precum Africa, depind de Rusia şi de Ucraina într-un procent de peste 25% în ceea ce privește aprovizionarea cu cereale.
- Războiul, care a oprit exporturile, le fac pe toate aceste ţări deosebit de vulnerabile din punct de vedere economic.
Foametea din Africa poate fi agravată de războiul dintre Ucraina și Rusia. Războiul nu se simte doar în Europa, unde toate ţările sunt în stare de alertă, după invazia pe care Rusia a demarat-o pe 24 februarie.
Atenţia asupra Ucrainei este foarte mare, iar conflictul armat are implicaţii şi dincolo de graniţele europene. Potrivit FAO, 50 de ţări, inclusiv multe dintre ţările mai puţin dezvoltate, precum Africa, depind de Rusia şi de Ucraina într-un procent de 30% sau chiar mai mult în ceea ce privește aprovizionarea cu cereale.
Războiul, care a oprit exporturile, le fac pe toate aceste ţări deosebit de vulnerabile din punct de vedere economic, iar cele care se confruntau cu o criză alimentară pot avea și mai mult de suferit.
Securitatea alimentară din Africa a dus la reuniunea miniştrilor agriculturii din cadrul Grupului celor şapte economii avansate
„Creşterea preţurilor la energie şi la alimente, declanşată de invazia Rusiei în Ucraina, ar putea exacerba îngrijorările existente în ceea ce priveşte securitatea alimentară în Orientul Mijlociu şi în Africa şi ar putea alimenta o nelinişte socială tot mai mare”, a declarat economistul-şef la Banca Mondială, Carmen Reinhart.
Germania a găzduit vineri, 11 martie, o reuniune virtuală a miniştrilor agriculturii din cadrul Grupului celor şapte economii avansate (G7) pentru a discuta impactul invaziei, pe fondul îngrijorărilor tot mai mari legate de stabilizarea pieţelor alimentare.
„Vor exista ramificaţii importante pentru Orientul Mijlociu, pentru Africa, Africa de Nord şi Africa subsahariană, în special”, care se confruntau deja cu insecuritatea alimentară, a declarat Reinhart într-un interviu acordat pentru Reuters.
„Nu vreau să fiu melodramatică, dar nu este exagerat faptul că insecuritatea alimentară şi revoltele au fost o parte din povestea din spatele Primăverii Arabe”, a spus ea, adăugând că loviturile de stat reuşite şi nereuşite au crescut în ultimii doi ani.