• Parcul Național Table Mountain (TMNP) a confirmat că pinguinii din Simons Town, din Cape Town, a fost afectată de gripa aviară și că, deocamdată, au fost confirmate doar patru cazuri noi.
  • Virusul prezintă un risc scăzut pentru oameni, dar este o amenințare pentru păsările domestice.
  • Se estimează că există aproximativ 3.000 de pinguini pe plaja Boulders Beach din Simon’s Town, în apropiere de Cape Town.

Autorităţile de mediu din Africa de Sud au confirmat patru noi infectări şi alte şapte cazuri suspecte într-un nou focar de gripă aviară la colonia de pinguini din Cape Town, o populară atracţie turistică şi un important loc de reproducere a speciei, scrie Reuters.

Oficialii municipali şi provinciali au spus că tulpina înalt patogenă de gripă aviară este similară cu cea detectată în rândul unor serii de păsări marine sălbatice, inclusiv la cormoranul de Cape şi la rândunica de mare începând cu mai anul trecut după ce un focar similar în 2018 a ucis sute de pinguini şi alte păsări din specii în pericol de dispariţie.

Pinguinii africani sunt singura specie care trăieşte pe continent, dar populaţia lor a scăzut dramatic de-a lungul anilor din cauza pierderii habitatului şi a declinului stocurilor de peşte.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

,,Închiderea coloniei Boulders pentru vizitatori nu se impune în acest stadiu, dar vizitatorii trebuie să rămână pe culoarele desemnate” , se spune într-o declaraţie comună emisă de South African National Parks, serviciile veterinare Western Cape şi organizaţia pentru conservarea păsărilor SANCCOB.

Există un efectiv estimat de 3.000 de pinguini pe plaja Boulders din Simon’s Town, în apropiere de Cape Town, au precizat autorităţile.

,,Gripa aviară nu reprezintă aproape niciun pericol pentru oameni, dar dacă se transmite de la păsările marine sălbatice la efectivele de păsări de curte, reprezintă un mare risc pentru sectorul agricol” , a precizat într-un comunicat Anton Bredell, ministrul mediului din provincia Western Cape, avertizând că centrul local pentru managementul dezastrelor a fost alertat.

Într-o declaraţie separată, Departamentul naţional al pădurilor, pescuitului şi mediului a precizat vineri că regiunile din jurul coloniilor importante de pinguini vor fi închise temporar pentru pescuitul comercial la anşoa şi sardine de la 1 septembrie în încercare de a sprijini populaţia de pinguini în declin.

,,Stocul de sardine din apele sud-africane continuă să fie la niveluri istoric de joase. Competiţia pentru hrană este considerată una dintre presiunile care contribuie la declinul populaţiei de pinguini africani” , conform departamentului.