• Durov se confruntă cu acuzații de complicitate în distribuirea imaginilor de abuz sexual asupra copiilor și sprijinirea crimei organizate.
  • Aplicația are aproximativ 950 de milioane de utilizatori, fiind populară în Rusia și Orientul Mijlociu.
  • Telegram a declarat că nu colaborează cu autoritățile în privința mesajelor utilizatorilor.
  • Autoritățile franceze au început o anchetă în februarie 2024, după lipsa răspunsurilor la cererile legale.

Pavel Durov a fost pus sub acuzare în Franța, scrie Axios.

Procurorii francezi l-au acuzat pe Durov de complicitate în distribuirea imaginilor de abuz sexual asupra copiilor, de sprijinire a crimei organizate și de refuzul de a respecta ordinele legale de a oferi informații autorităților.

După patru zile de interogatorii, Durov a fost arestat pe un aeroport din apropierea Parisului, fiind obligat să plătească o cauțiune de 5 milioane de euro (aproximativ 5,6 milioane de dolari) și i s-a interzis să părăsească Franța. Cazul lui Durov marchează un moment fără precedent în relația dintre guverne și companiile tehnologice multinaționale, mai ales în contextul în care Telegram funcționează din Emiratele Arabe Unite, o țară nonaliniată, și a declarat că nu colaborează cu autoritățile în privința mesajelor sau activității utilizatorilor.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Durov, în vârstă de 39 de ani, deține cetățenie franceză și din Emiratele Arabe Unite, după ce a părăsit Rusia în 2014, din cauza unor dispute cu autoritățile ruse legate de rețeaua socială VKontakte, pe care a fondat-o. Această mutare a fost motivată de dorința de a proteja confidențialitatea utilizatorilor săi.

În timp ce unii lideri din tehnologie, precum Elon Musk, au criticat ancheta ca fiind o amenințare la adresa libertății de exprimare, susținătorii siguranței copiilor susțin că Telegram facilitează activități ilegale, inclusiv distribuirea de imagini de abuz, mai mult decât alte platforme mari. Legea din majoritatea țărilor, inclusiv Franța și Statele Unite, nu oferă protecție platformelor în fața acuzațiilor de conținut ilegal.

Telegram, cu aproximativ 950 de milioane de utilizatori, este popular în Rusia, Europa de Est și Orientul Mijlociu, fiind utilizat pentru mesaje private, postări publice și chat-uri de grup. Cu toate acestea, doar conversațiile unu-la-unu pot fi criptate, ceea ce înseamnă că alte informații pot fi accesibile autorităților.

Autoritățile pariziene au început o anchetă preliminară în februarie 2024, după ce Oficiul Național pentru Minori a raportat că nu primea răspunsuri la cererile legale de informații despre utilizatorii Telegram. O anchetă judiciară completă a fost deschisă pe 8 iulie, având ca obiectiv investigarea acuzației de facilitare a tranzacțiilor ilicite de către grupurile de crimă organizată, care poate duce la o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare.

Poziția Telegram

După arestarea lui Durov, Telegram a declarat că respectă legislația europeană și că moderarea conținutului se aliniază standardelor din industrie. Avocatul lui Durov, David-Olivier Kaminski, a spus că nu este corect să se considere că platforma sau proprietarul acesteia sunt responsabili pentru abuzurile care au loc pe aceasta.

Citește și