• Începe prima misiune a țărilor NATO riverane Mării Negre de la începutul agresiunii ruse.
  • Se estimează că sunt peste 400 de mine provenite de la războiul din Ucraina.
  • Peste 90 de mine au fost distruse deja, cinci de Forțele Navale Române.

Nave din România, Bulgaria și Turcia și-au început misiunile de deminare, după ceremonia de luni de activare a Grupului operativ pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră, anunță Forțele Navale. România participă cu Dragorul maritim 30 „Sublocotenent Alexandru Axente”, în timp ce comanda grupării operative va fi asigurată pentru următoarele șase luni de Forțele Navale ale Turciei.

Care vor fi principalele misiuni ale marinarilor din România, Turcia și Bulgaria?

Ieri a avut loc ceremonia de începere a acestei misiuni. Astăzi, navele au ieșit pe mare. România participă cu Dragorul Maritim 30. Dragorul Maritim cu numărul 29 a fost avariat anul trecut în septembrie, în timp ce chiar acționa împotriva unei mine din Marea Neagră. Nava este lansată la apă în `89. România participă concomitent cu două nave pentru deminare, una în Marea Neagră și una în Marea Mediterană.

În Marea Mediterană, România conduce gruparea navală NATO de acolo. Participă cu Puitorul de mine și plase 274 Viceamiral Constantin Bălcescu, o navă lansată la apă în 1981.

Recomandări

LUI RISHI I-A SUNAK CEASUL
AVEM DATELE ALEGERILOR!
AVORTUL DIVIZEAZĂ AMERICA
AZI ÎNCEPE NEVERSEA
AZI SĂRBĂTOREȘTI ZIUA INDEPENDENȚEI SUA
BRIDGERTON E IARĂȘI ÎN TOP

Principalele misiuni în Marea Neagră ale militarilor români, bulgari și turci sunt menținerea siguranței traficului martitim prin activități de supraveghere, recunoaștere și neutralizare a minelor marine, precum și operațiuni conexe de căutare și salvare pe mare, bineînțeles, dacă o navă care circulă pe Marea Neagră întâlnește o mină și este avariată.

Anul trecut, România a semnat un contract de 150 de milioane de euro, pentru achiziția a două nave din Marea Britanie, mai noi. Una a fost lansată la apă în 2000, iar cealaltă în 1997. Cea lansată la apă în 2000, HMS Bliss a fost deja primită de armata României. Ea se numește acum Vânătorul de mine M270 Sublocotenent Ion Titulescu.

Este interesant de ce această navă nu participă la misiune, având senzori de ultimă generație, inclusiv drone. Este posibil ca Forțele Navale Române să țină această navă pentru curățarea litoralului românesc și alte misiuni care necesită comandă operațională românească.

Citește și