• Fostul general de armată Petr Pavel a câștigat cursa pentru a deveni noul președinte al Republicii Cehe, învingându-l pe miliardarul Andrej Babis în al doilea tur de scrutin de sâmbătă.
  • Fost președinte al comitetului militar al NATO, Pavel îl va înlocui pe controversatul președinte Milos Zeman.
  • „Văd că valori precum adevărul, demnitatea, respectul și umilința au învins în aceste alegeri”, a adăugat el.

Fostul general de armată Petr Pavel a câștigat cursa pentru a deveni noul președinte al Republicii Cehe, învingându-l pe miliardarul Andrej Babis în al doilea tur de scrutin de sâmbătă. Pavel, în vârstă de 61 de ani, a obținut peste 58% din voturi, a anunțat Biroul de Statistică ceh. Babis, un fost prim-ministru și o figură polarizatoare în politica cehă, și-a recunoscut înfrângerea și l-a felicitat pe Pavel. Fost președinte al comitetului militar al NATO, Pavel îl va înlocui pe controversatul președinte Milos Zeman.

„Aș dori să le mulțumesc celor care m-au votat, dar și celor care nu au votat, dar au venit la urne, pentru că au arătat clar că onorează democrația și că le pasă de această țară”, a declarat Pavel după ce rezultatele au arătat victoria sa.

„Văd că valori precum adevărul, demnitatea, respectul și umilința au învins în aceste alegeri”, a adăugat el.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Pavel și-a manifestat sprijinul pentru ca țara să ofere sprijin militar și umanitar Ucrainei pe fondul războiului cu Rusia. El a susținut cu tărie Uniunea Europeană și NATO și a considerat că viitorul Republicii Cehe este legat de apartenența acestora. Babis, în vârstă de 68 de ani, fusese susținut de Zeman, cu care împărtășește viziuni eurosceptice și tendința de a folosi o retorică anti-migranți.

A fost a doua înfrângere majoră pentru Babis în ultimii ani, după ce mișcarea sa centristă ANO (DA) a ajuns în opoziție după ce a pierdut alegerile generale din 2021. Alegerile au ajuns la un al doilea tur de scrutin între Pavel și Babis, deoarece niciunul dintre cei opt candidați inițiali nu a obținut majoritatea absolută în primul tur de scrutin de acum două săptămâni.

Babis și familia sa au fost ținta unor amenințări cu moartea, în timp ce Pavel a fost victima unei farse în care se pretindea că ar fi mort, în timp ce dezinformarea a afectat campania finală.

Comunitatea noastră este oarecum afectată de campania prezidențială, de multiplele crize cu care ne-am confruntat și cu care ne confruntăm, dar și de stilul politic care s-a impus în ultima vreme aici”, a spus Pavel.

Acest lucru trebuie să se schimbe, iar dumneavoastră m-ați ajutat să fac primul pas pe calea acestei schimbări.”

Zeman a fost primul președinte ales prin vot popular. Al doilea și ultimul său mandat de cinci ani expiră în martie. Legiuitorii i-au ales pe cei doi președinți anteriori, Vaclav Havel și Vaclav Klaus.