Fostul general NATO, Petr Pavel a câștigat alegerile prezidențiale din Cehia

Czech Republic's President elect Petr Pavel greets his supporters after announcement of the preliminary results of the presidential runoff in Prague, Czech Republic, Saturday, Jan. 28, 2023. (AP Photo/Petr David Josek)

Fostul general de armată Petr Pavel a câștigat cursa pentru a deveni noul președinte al Republicii Cehe, învingându-l pe miliardarul Andrej Babis în al doilea tur de scrutin de sâmbătă. Pavel, în vârstă de 61 de ani, a obținut peste 58% din voturi, a anunțat Biroul de Statistică ceh. Babis, un fost prim-ministru și o figură polarizatoare în politica cehă, și-a recunoscut înfrângerea și l-a felicitat pe Pavel. Fost președinte al comitetului militar al NATO, Pavel îl va înlocui pe controversatul președinte Milos Zeman.

„Aș dori să le mulțumesc celor care m-au votat, dar și celor care nu au votat, dar au venit la urne, pentru că au arătat clar că onorează democrația și că le pasă de această țară”, a declarat Pavel după ce rezultatele au arătat victoria sa.

„Văd că valori precum adevărul, demnitatea, respectul și umilința au învins în aceste alegeri”, a adăugat el.

Pavel și-a manifestat sprijinul pentru ca țara să ofere sprijin militar și umanitar Ucrainei pe fondul războiului cu Rusia. El a susținut cu tărie Uniunea Europeană și NATO și a considerat că viitorul Republicii Cehe este legat de apartenența acestora. Babis, în vârstă de 68 de ani, fusese susținut de Zeman, cu care împărtășește viziuni eurosceptice și tendința de a folosi o retorică anti-migranți.

A fost a doua înfrângere majoră pentru Babis în ultimii ani, după ce mișcarea sa centristă ANO (DA) a ajuns în opoziție după ce a pierdut alegerile generale din 2021. Alegerile au ajuns la un al doilea tur de scrutin între Pavel și Babis, deoarece niciunul dintre cei opt candidați inițiali nu a obținut majoritatea absolută în primul tur de scrutin de acum două săptămâni.

Babis și familia sa au fost ținta unor amenințări cu moartea, în timp ce Pavel a fost victima unei farse în care se pretindea că ar fi mort, în timp ce dezinformarea a afectat campania finală.

Comunitatea noastră este oarecum afectată de campania prezidențială, de multiplele crize cu care ne-am confruntat și cu care ne confruntăm, dar și de stilul politic care s-a impus în ultima vreme aici”, a spus Pavel.

Acest lucru trebuie să se schimbe, iar dumneavoastră m-ați ajutat să fac primul pas pe calea acestei schimbări.”

Zeman a fost primul președinte ales prin vot popular. Al doilea și ultimul său mandat de cinci ani expiră în martie. Legiuitorii i-au ales pe cei doi președinți anteriori, Vaclav Havel și Vaclav Klaus.

Exit mobile version