• Vizita lui Johnson are loc în contextul în care se exercită o presiune sporită asupra aliaților Ucrainei.
  • Parlamentarul conservator a declarat că a fost un privilegiu” să viziteze țara la invitația lui Zelenski.
  • Johnson a declarat că suferința poporului ucrainean a durat prea mult timp”.

Fostul premier britanic Boris Johnson a călătorit în capitala ucraineană Kiev. Johnson a vizitat duminică periferia orașului înainte de a fi primit de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Parlamentarul conservator a declarat că a fost un privilegiu” să viziteze țara la invitația lui Zelenski.

Vizita neanunțată a avut loc în contextul în care în Marea Britanie au apărut noi întrebări cu privire la finanțele personale ale fostului prim-ministru. Acestea provin din afirmațiile potrivit cărora președintele BBC, Richard Sharp, l-a ajutat pe Johnson să obțină o garanție de împrumut în perioada în care era prim-ministru. Sharp a fost numit în funcția de la BBC de către guvern.

În timpul vizitei lui Johnson în Ucraina, în care nu a făcut nicio mențiune cu privire la aceste afirmații, a fost primit de Zelenski și de alți miniștri ucraineni la Kiev.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DAVID PECKER ÎȘI REIA ACUZAȚIILE ÎMPOTRIVA LUI TRUMP
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
BIN SALMAN CAUTĂ INVESTITORI PENTRU NEOM

Îi urez bun venit la Kiev lui Boris Johnson, un prieten adevărat al Ucrainei. Boris, mulțumesc pentru sprijinul tău!”, a scris Zelenski pe Telegram. El a vizitat, de asemenea, orașele Bucha și Borodyanka, la nord-vest de Kiev, care au fost ocupate de forțele rusești în martie anul trecut.

După ce trupele rusești au fost respinse, în cele două orașe au fost descoperite scene de distrugere în masă, inclusiv cadavre de civili împrăștiate pe o stradă din Bucha. Johnson a declarat că suferința poporului ucrainean a durat prea mult timp”.

Singura modalitate de a pune capăt acestui război este ca Ucraina să câștige – și să câștige cât mai repede posibil”, a declarat Johnson. Acesta este momentul să dublăm eforturile și să le oferim ucrainenilor toate instrumentele de care au nevoie pentru a termina treaba. Cu cât mai repede Putin eșuează, cu atât mai bine pentru Ucraina și pentru întreaga lume”.

Actualul prim-ministru britanic, Rishi Sunak, a fost declarat susținător” al vizitei lui Johnson. Sunak este întotdeauna de sprijin pentru toți colegii care arată că Marea Britanie este în spatele Ucrainei și va continua să îi sprijine”, a declarat secretarul său de presă.

Vizita lui Johnson are loc în contextul în care se exercită o presiune sporită asupra aliaților Ucrainei, inclusiv Germania, pentru a furniza mai multe tancuri către țara devastată de război. La începutul acestei săptămâni, Marea Britanie a confirmat că va trimite tancuri Challenger 2 în Ucraina pentru a susține efortul de război al țării, o decizie pe care purtătorul de cuvânt al dlui Johnson a declarat că o susține.

Johnson a efectuat mai multe vizite în Ucraina, atât în calitate de prim-ministru, cât și de când a părăsit Downing Street. Cu doar câteva zile în urmă, el a luat parte la o discuție despre Ucraina la Forumul Economic Mondial de la Davos, la care Zelenski a participat prin legătură video.