• Fostul președinte al Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, a revenit marți la Casa Albă, pentru prima dată de la plecarea sa din funcție în 2017.
  • La eveniment a fost prezentă şi Kamala Harris, vicepreşedintele Statelor Unite.
  • Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că Obama și Biden au avut o conversație amplă și o plimbare.

Fostul președinte al Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, a revenit marți la Casa Albă, pentru prima dată de la plecarea sa din funcție în 2017. Prezența lui la Casa Albă a fost motivată de promovarea beneficiilor legii pe care a semnat-o în domeniul sănătății și de susținerea prietenului și fostului său partener de guvernare, președintele Joe Biden.

Obama a sosit în East Room în aplauze robuste din partea mulțimii adunate și a remarcat schimbările care au fost făcute la Casa Albă de când a fost ultima dată acolo – în special sosirea unei feline.

Este o pisică care aleargă pe aici”, a spus el în hohote de râs, „ceea ce vă garantez este că Bo și Sunny ar fi fost foarte nemulțumiți”, a spus Obama, referindu-se la câinii familiei sale.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Joe Biden și cu mine am făcut multe împreună. Am ajutat la salvarea economiei globale, am făcut investiții record în energia curată. Am pus garduri de protecție pe sistemul nostru financiar. Am ajutat la redresarea industriei auto. Am abrogat „Don’t Ask, Don’t Tell”. Dar nimic nu m-a făcut să fiu mai mândru decât să asigur o asistență medicală mai bună și mai multe protecții pentru milioane de oameni din această țară”, a spus Barack Obama, în discursul său de la Casa Albă.

Obama s-a referit în glumă la Biden ca fiind „vicepreședinte” înainte de a se corecta, inspirând un salut din partea lui Biden, apoi a adus un elogiu larg Legii privind îngrijirea medicală la prețuri accesibile, a cărei adoptare a descris-o ca fiind un „punct culminant” al mandatului său.

Dacă poți să dai milioanelor de oameni o asigurare de sănătate și o protecție mai bună, este, ca să citez un american celebru, o treabă destul de… mare”, a spus Obama în hohotele de râs ale mulțimii, făcând referire la o remarcă deplasată a lui Biden, preluată de un microfon la semnarea legii.

La eveniment a fost prezentă şi Kamala Harris, vicepreşedintele Statelor Unite.

Biden, care l-a găzduit pe Obama la prânz, a glumit că cei doi bărbați nu știau cine și unde să stea la masă și l-a lăudat pe Obama pentru că a fost lider în privința legii sănătății.

«Affordable Care Act» a fost numită în multe feluri, dar « Obamacare» este cel mai potrivit„, a spus Biden.

Biden a dezvăluit o măsură pentru a remedia un element al legii sănătății cunoscut sub numele de „family glitch”, care a făcut ca membrii familiilor celor care au acces la planuri de sănătate oferite de angajator să nu fie eligibili pentru anumite subvenții, și a semnat un ordin executiv prin care a cerut agențiilor federale să facă tot ce le stă în putință pentru a extinde acoperirea medicală.

Dar ceea ce arată Affordable Care Act este că, dacă ești condus de ideea centrală că, împreună, putem îmbunătăți viețile acestei generații și a celei următoare și dacă ești perseverent… poți avea un impact asupra a milioane de vieți”, a spus Obama.

Obama și Biden au devenit prieteni în timpul mandatului lui Obama, întâlnindu-se săptămânal la prânz. Familiile lor au devenit apropiate, iar Obama a vorbit la înmormântarea fiului lui Biden, Beau, relatează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că Obama și Biden au avut o conversație amplă și o plimbare.

S-au dus să arunce o privire în Biroul Oval, să se plimbe și știu că s-au bucurat să petreacă timp împreună” a spus ea.

Casa Albă a declarat că ajustarea propusă la „Affordable Care Act”, prezentată într-o normă a Departamentului Trezoreriei și a Serviciului de Venituri Interne care trebuie finalizată, ar economisi sute de dolari pe lună pentru sute de mii de familii.