• Valery Giscard d’Estaing, președinte al Franței între 1974 și 1981, a murit
  • În Franța, Giscard d’Estaing a lăsat ca moștenire TGV și energia nucleară
  • România are de la Giscard d’Estaing uzina de elicoptere Ghimbav și Oltcit

Fostul președinte francez, Valery Giscard d’Estaing, un pilon cheie în construirea actualei Uniuni Europene, a murit în urma unei infecții cu COVID-19 la 94 de ani. Decesul a survenit miercuri seara.

Valéry Giscard d’Estaing a murit „înconjurat de rudele apropiate” la reşedinţa sa din Authon, situată în departamentul francez Loir-et-Cher, au declarat apropiaţi ai familiei.

Starea sa de sănătate se degradase şi a decedat din cauza unor complicaţii asociate COVID-19„, a confirmat familia lui Valéry Giscard d’Estaing într-un comunicat remis Agenţiei France-Presse.

Recomandări

CANDIDATUL COALIȚIEI
UK STĂ RĂU LA ECONOMIE
UNDE SCHIEZI?
CINE CONDUCE ROMÂNIA
CIOLACU RĂMÂNE PREMIER
CINE CONDUCE ROMÂNIA?

În ultimele luni, Valéry Giscard d’Estaing fusese spitalizat de mai multe ori din cauza unor probleme cardiace.

Valéry Giscard d’Estaing s-a născut pe 2 februarie 1926 în Koblenz (Germania), unde tatăl său, Edmond Giscard, era director financiar al Înaltului Comisariat francez din Rhenania, regiune aflată în acea perioadă sub ocupaţie franceză.

Valéry Giscard d’Estaing a fost adjunct al şefului de cabinet al premierului francez Edgar Faure, în 1955, după care a deţinut funcţia de secretar de stat în Ministerul de Finanţe al Franţei, în perioada 1959-1962. Ulterior, a fost ministru de Finanţe.

În perioada 1974-1981, Valéry Giscard d’Estaing a fost preşedinte al Franţei.

Politica sa internaţională este marcată de consolidarea construcţiei europene şi a relaţiilor dintre Franţa şi Germania. Graţie susţinerii cancelarului federal german Helmut Schmidt, Valéry Giscard d’Estaing este la originea înfiinţării Consiliului European, în decembrie 1974. Valéry Giscard d’Estaing a fost membru al Parlamentului European în perioada 1989-1993 şi preşedinte al Convenţiei privind Viitorul Europei, în intervalul 2001-2004.

Pe plan intern, liberalizarea economică și socială, a venit după mulți ani de conducere politică gaulistă. A legalizat avortul și divorțul cu acordul părților și a scăzut vârsta legală de vot de la 21 la 18. Tot Giscard a fost cel care a dorit ca imaginea sa de lider să fie mai bine percepută de francezi, de aceea se prezenta mereu ca fiind un lider modern, tânăr, apropiat de problemele poporului.

Urmăriți Aleph News pe FacebookTwitterYoutube și Instagram!

În mandatul lui Valery Giscard d’Estaing – a apărut fabrica de elicoptere de la Brașov și uzina Oltcit de la Craiova, devenită apoi Daewoo și acum Ford. Tot de numele lui se leagă și unul dintre cele mai mari eșecuri ale presei comuniste din România – cele două pălării ale lui Ceaușescu. A fost chiar și subiectul unui scurtmetraj de Cristi Mungiu.