• Dick Schoof va conduce un cabinet format din persoane numite politic și experți.
  • Acest lucru se întâmplă la cinci luni după ce Partidul Libertății, de extremă dreapta, a terminat pe primul loc în alegeri.
  • „Nu sunt afiliat la niciun partid, nu mă prezint aici în numele PVV… Vreau să fiu prim-ministrul tuturor olandezilor”.

Un înalt funcționar din cadrul Ministerului Justiției și fost șef al serviciilor de informații va fi noul Prim-ministru olandez, la cinci luni după ce Partidul Libertății (PVV), formațiunea de extremă dreapta a lui Geert Wilders, s-a clasat pe primul loc în alegerile parlamentare, scrie The Guardian.

Dick Schoof, cel mai înalt funcționar din cadrul Ministerului Justiției și Securității, a fost desemnat oficial marți drept candidatul preferat de cele patru partide care formează guvernul de coaliție de dreapta al Olandei.

„Nu sunt afiliat la niciun partid, nu mă prezint aici în numele PVV… Vreau să fiu prim-ministrul tuturor olandezilor”, a declarat marți Schoof, care nu a avut nicio experiență anterioară în parlament sau în guvern, în fața presei.

Recomandări

BIDEN A PIERDUT PRIMA DEZBATERE
CIOLACU VREA CONSULTĂRI PE ALEGERI
TREI AERONAVE F-16 AJUNG ÎN RO
VIKTOR ORBAN RĂMÂNE IZOLAT
BIDEN: „TU EȘTI FRAIERUL”
GEN Z ESTE ADEPTA OPERAȚIILOR ESTETICE

„Cred că va fi o surpriză pentru multă lume că mă prezint aici… De fapt, este o surpriză și pentru mine”, a adăugat el.

Schoof, în vârstă de 67 de ani, fost coordonator național al luptei împotriva terorismului și director al serviciilor de informații AIVD și al serviciilor de imigrație IND, va conduce un cabinet „de afaceri” sau „extraparlamentar” format dintr-un număr egal de persoane numite politic și experți.

PVV, al cărui manifest includea apeluri pentru interzicerea moscheilor, a Coranului și a vălului islamic în clădirile guvernamentale, precum și un referendum „Nexit” privind ieșirea din UE, a obținut un scor șocant de 26% din voturi la alegerile din noiembrie anul trecut.

Dar cele 37 de locuri ale sale au lăsat-o departe de o majoritate în adunarea de 150 de locuri și a fost nevoită să negocieze o alianță cu VVD (liberal-conservator), cu partidul de protest agrar BBB și cu Noul Contract Social (NSC), un nou partid politic de centru-dreapta.

Wilders a renunțat în martie la speranța de a deveni prim-ministru în fața reticenței partenerilor săi de coaliție de a-l nominaliza pentru acest post, în timp ce un alt candidat, fostul ministru al Partidului Laburist Ronald Plasterk, a renunțat săptămâna trecută.

Wilders și ceilalți lideri de partid, printre care Dilan Yeșilgöz-Zegerius, care i-a succedat premierului demisionar Mark Rutte la conducerea VVD, Caroline van der Plas de la BBB și Pieter Omtzigt de la NSC, vor face parte din parlamentul olandez.

Cele patru partide au ajuns luna aceasta la un acord de coaliție care include planuri pentru o înăsprire radicală a politicii privind solicitanții de azil și imigrația, o creștere a producției de gaze naturale și relaxarea mai multor reglementări ecologice.

Controalele la frontiere vor fi intensificate, procedurile de admitere vor fi scurtate, iar persoanele cărora li se va refuza dreptul de azil într-o altă țară din UE vor fi trimise imediat în altă țară, urmând să fie limitate, de asemenea, migrația forței de muncă și fluxul de studenți străini către universitățile olandeze.

În ceea ce privește mediul înconjurător, viteza pe autostradă în timpul zilei – redusă la 62 km/h în încercarea de a reduce poluarea cu azot – va reveni la 80 km/h „acolo unde este posibil”, iar „motorina roșie” subvenționată va fi reintrodusă pentru agricultori din 2027.

Dacă numirea va fi confirmată, se așteaptă ca Schoof să conducă căutarea continuă de noi miniștri și secretari de stat, cu obiectivul de a putea anunța un cabinet complet înainte de vacanța de vară de la începutul lunii iulie.

Ziarul Telegraaf a relatat că Schoof a fost cândva membru al Partidului Laburist PvdA, dar l-a părăsit cu o perioadă nedeterminată de timp în urmă.

Citește și